Patrimoni assumpcionista

Assumpta est Maria in coelum, gaudent angeli (Antífona de les Vespres de la festa de l’Assumpció que es pot llegir al llit marià sineuer)

L’Església recorda el 15 d’agost “el traspàs de Maria i la seva pujada al cel en cos i ànima”, un episodi que no apareix en els evangelis. Es tracta d’un concepte nascut purament de la tradició popular durant l’Alta Edat Mitjana i sobre el qual han debatut tots els teòlegs més importants (no es reconegué com a dogma fins el 1950). És costum que a cada temple es munti un túmul amb el llit i la figura jacent de Maria, el Llit de la Mare de Deu Morta, ornamentat amb alfabegueres i bellveures.

Aquest dissabte, un grup de voluntaris han muntat el llit marià de la Parròquia i ja està tot a punt per demà quan, després de la missa vespertina al claustre de l’ajuntament a les 20 h, els fidels portaran la marededeu al llit en el qual la vetllaran vuit dies, i el 22, en la processó de l’enterrament, la retiraran.

Des del 2010, el Consell i el Bisbat impulsen el web http://assumpciodelamarededeu.net/ per a la promoció de la festa en tots els seus sentits, religiós i cultural. I enguany ja fa quatre anys que el rector Feliu es preocupà per la recuperació d’aquest patrimoni assumpcionista tot realitzant el muntatge al portal major del temple parroquial.

L'antic Llit de la Mare de Deu Morta de Sineu (foto de Josep Pons Frau)

L’antic Llit de la Mare de Deu Morta de Sineu (foto de Josep Pons Frau)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: