Aquest cap de setmana, cita amb el CICLOP 2018, que tendrà França com a país convidat

Mario Cocceti (Cia. della Quarta, Itàlia), Miquel Gelabert (batle de Sineu), Marta Barceló (codirectora Ciclop), Tià Jordà (codirector Ciclop), Charlie Windleschmidt (Cie. Dérézo, França).

 

Avui a les 12 h s’ha presentat al C.I.N.E. el III Festival de Teatre Visual de Sineu, Ciclop 2018, que es celebrarà els propers 14, 15 i 16 de setembre, organitzat per l’Ajuntament de Sineu, el C.IN.E. i el Circ Bover, i que en aquesta edició compta amb el patrocini de la Fundació Mallorca Turisme i la col·laboració, entre d’altres, de l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Institut Français Espagne. De fet, el festival tendrà França com a país convidat.

A la presentació del festival, que vol ser un referent de les arts escèniques a Mallorca, hi eren Joana Català Coll, Directora General de Cultura del Govern, Miquel Gelabert Font, batle de l’Ajuntament de Sineu, Marta Barceló, codirectora del C.IN.E. i del festival,  Tià Jordà de Circ Bover, Charlie Windleschmidt de la cia. Dérezo de França i  Fabrizio Molducci i Mario Cocceti de la cia. della Quarta d’Itàlia.

El festival du enguany 14 propostes diferents, de la mà de companyies que provenen tant del país veí, com d’Itàlia, Mallorca, Catalunya i València. També es podran veure dues peces de teatre comunitari i social: una de la mà dels propis ciutadans sineuers (Calidoscopi) i una altra feta per joves (La Nit més Llarga), que serà el resultat d’un taller de creació que es realitzarà durant la nit del 15 al 16 al C.IN.E.

 

Aposta forta de l’Ajuntament per aquest festival…

El batle Miquel Gelabert ha explicat que “des de l’inici d’aquesta legislatura l’equip de govern aposta molt per la cultura”, i que per això “l’organització d’un festival com el Ciclop és tan important per a nosaltres”. Gelabert ha dit que “aquest festival és un privilegi per a Sineu, aportant vida cultural i de qualitat al municipi”. De fet, ha ofert el suport de l’Ajuntament en properes edicions del festival, “en la mesura del que es pugui”. Ha parlat d’aquest Ciclop 2018 com el de la consolidació, després de l’èxit de les passades edicions.

 

…i també del Govern

Joana Català s’ha referit al Ciclop com “una iniciativa ambiciosa” i ha lloat l’esperit “ambiciós, de feina i de col·laboració de tots els implicats”. La representant del govern també s’ha referit a “la internacionalització de Ciclop”, que per exemple enguany compta amb França com a país convidat.

En aquest sentit, també Tià Jordà, un dels codirectors, ha recalcat la importància de la internacionalització, de com n’és d’important per al poble de Sineu tant culturalment com també en l’àmbit econòmic… “els negocis també hi tenen un guany” ha recordat el responsable màxim del Circ Bover. Ha parlat de Sineu com a “mostrador cultural per a la resta de Mallorca i d’altres llocs on es fan fires de teatres o similars”.

 

La primera coproducció internacional del C.IN.E., a Ciclop 2018

El festival presentarà, per primera vegada, una coproducció França / Mallorca / Itàlia que s’ha creat en residència al Centre d’Investigació Escènica de Sineu (C.IN.E.): el projecte Una escletxa a la ciutat, una peça de teatre d’incògnit dirigida per la companyia Dérézo (França), en col·laboració amb el C.IN.E. i la Compagnia della Quarta (Itàlia).

La peça es desenvoluparà als carrers de Sineu i també als de Palma, gràcies a la col·laboració del Teatre Principal. Els intèrprets seran cinc actors italians i cinc de mallorquins, que formen part del Grup de Recerca ESADIB en el marc del programa SOIB Jove-Qualificats Sector Públic, cofinançat pel SOIB i el Fons Social Europeu (FSE) i la Garantia Juvenil.

En acabar la residència i l’estrena a Mallorca, el projecte viatjarà a Bolònia i Milà, on es presentarà, entre d’altres, al Teatro Piccolo, en el marc del Festival Tramedautore.

 

França, país convidat

França és el país convidat d’enguany. D’aquest país prové també –a part de l’espectacle citat anteriorment– la companyia Les Invendus, que presentaran al C.IN.E. el seu original espectacle de «dansa malabarejada» Accroche-toi si tu peux. També és francesa la companyia So’ham Bugün, que, després de la seva residència al C.IN.E., presentarà el seu work in progress anomenat Je crois à des choses qui n’ont pas des contours, basat en textos de Victor Hugo.

 

Més participació, works in progress i teatre comunitari

Marta Barceló ha agraït a l’Ajuntament el suport, no tant sols l’econòmic, també el recolzament humà, especialment de la regidora de cultura, Magdalena Remirada: “el festival no es fa només en una setmana, portem molt de temps organitzant-lo, i la cooperació és importantíssima”.

El festival incorpora per primera vegada el projecte social La Nit Més Llarga, un taller de creació teatral per a joves de la Fundació Aldaba i joves de Sineu, que, de la mà de professionals del teatre mallorquí, crearan una peça que serà mostrada al públic dia 16 de setembre.

Més novetats seran la incorporació de dues videoinstal·lacions (una al C.IN.E. i una altra a l’Espai Sant Marc) o la primera col·laboració amb el festival d’un artista de Sineu, l’il·lustrador Luis Resines Resi, que dibuixarà en directe durant l’actuació dels palmesans Vaquer per crear un «concert il·lustrat» dia 14 de setembre.

També prenen protagonisme els work in progress o mostres obertes de les residències realitzades al C.IN.E., per tal de fer més visible la tasca del centre d’apropar al públic els processos creatius. És el cas del de la companyia francesa So’ham Bugün però també el de dos treballs mallorquins: 78Diumenges (Pere Mas) i (DES)ESPERA (Cia.Trapo y Mocho).

Es tornaran a celebrar propostes exitoses com el projecte de teatre comunitari Calidoscopicreat per gent del poble de Sineu, o el ja clàssic correfoc dels Dimonis de la Cova des Fossar, que tancarà la jornada de dia 15 de setembre.

Completaran el festival d’altres propostes de qualitat més enfocades al públic familiar, com és el teatre d’objectes dins un globus aerostàtic de Tripula, de Farrès Brothers & Cia. (Catalunya), i Aigua, una peça de dansa aèria de la Cia. Nuc (València) dirigida pel sineuer Biel Jordà.

 

Les companyies

– Cie. So’ham Bugün (França): Je crois des choses qui n’ont pas des contours

– Cia. Andrea Cruz (Mallorca / Xile): Las Hermanas Verán

– Cie. Dérézo / C.IN.E. / Compagnia della Quarta (Itàlia): Una escletxa a la ciutat

– Javier Peñafiel y María Morata (Saragossa/Mallorca): Inaudita

– Cia. Trapo y Mocho (Mallorca): (DES)ESPERA

– Vaquer&Resi (Mallorca): concert

– Cia. Farrès Brothers: Tripula

– Pere Mas: 78Diumenges

– Cia. NUC (València): Aigua

– Dimonis de sa Cova des Fossar: correfoc

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: