Manifest davant les denúncies a Fiscalia de Menors d’alguns instituts de Mallorca

Des de l’IES Sineu ens han fet arribar aquest manifest aprovat per unanimitat al claustre de professors i professores, referent a les acusacions d’adoctrinament dels fets ocorreguts l’1 d’octubre a l’IES Sineu i a altres centres. Aquest manifest ha estat enviat al conseller d’Educació.

Reproduim de manera íntegra el manifest:

“Les denúncies que s’han interposat recentment a la Fiscalia de Menors dels instituts de Marratxí,Felanitx i Sineu, i el ressò mediàtic que s’ha volgut donar per part de determinats sectors, reclamen sens dubte algunes reflexions per part de la comunitat educativa, atès que s’està qüestionant no ja la tasca educativa dels centres d’ensenyament, sinó el mateix sistema educatiu.

La realitat social i les dinàmiques polítiques i ciutadanes existents avui dia a l’Estat espanyol probablement faran augmentar els casos de controvèrsies i polèmiques socials que involucren tots els àmbits de la societat, i com no pot ser d’altra manera, també l’àmbit educatiu.

Lamentablement, actuacions i activitats que en altres moments es considerarien pròpies del debat plural i de la llibertat d’expressió inherent a qualsevol àmbit educatiu i cultural (existeixen nombrosos exemples en aquest sentit), ara, cada cop més són i seran l’excusa perfecta de controvèrsies interessades, tergiversacions, denúncies d’adoctrinament i acusacions infundades contra el sistema educatiu i els centres d’ensenyament.

Davant aquest més que probable escenari d’intoxicació en què l’educació torna a estar en el punt de mira, els docents, els sindicats i l’administració educativa han de tenir una resposta responsable, però també contundent, de defensa i reivindicació del nostre sistema educatiu. Les irresponsables acusacions i denúncies d’adoctrinament han d’indignar la comunitat educativa, no solament perquè es fan des de desconeixement, la ignorància o la mala fe, sinó perquè són incoherents i irreals, i sobretot injustes.

El nostre sistema educatiu es fonamenta en valors democràtics, en la inclusió, en el diàleg i el respecte, en la convivència i la solidaritat, en la equitat i la diversitat. Des de l’inici de la democràcia, els nostres centres educatius han aconseguit ser àmbits on els estudiants combinen l’aprenentatge educatiu amb la pràctica dels valors democràtics, on es formen com a persones per esdevenir ciutadans de ple dret en societats cada cop més complexes i cultes.

Les escoles, els instituts, les universitats (cadascú en la seva pròpia idiosincràsia) no són aliens a la realitat social fora de les aules. Lluny d’evitar debats, censurar expressions o suprimir l’esperit crític, el nostre sistema educatiu ha de saber gestionar, conduir i protegir la llibertat d’expressió i la pluralitat de les idees que es produeixen a qualsevol nivell educatiu i cultural, sempre des del respecte a la llibertat de les persones i el respecte a la identitat lingüística i cultural pròpies.

Qui vulgui aïllar, tancar o precintar els centres educatius de la comunitat que els sustenta, del debat i de l’actualitat social, paradoxalment no fa més que promulgar l’autèntic adoctrinament i evitar una de les principals funcions que ha de tenir tot sistema educatiu, és a dir, la formació per a l’autonomia personal i la capacitat de construir criteri propi.

No podem tolerar i encara menys acostumar-nos al fet que per articular determinats discursos polítics s’hagi d’arremetre contra els centres educatius o s’hagi de posar en qüestió la tasca de milers de docents que cada dia fan feina per transmetre valors de civisme, diversitat cultural, convivència i pluralitat d’idees. Per aquest motiu davant de denúncies, calúmnies i menyspreus al sistema educatiu demanam declaracions i respostes de defensa, unitàries i fermes, tant per part del col·lectiu docent, sindical i directiu dels centres escolars com per part de l’administració educativa, la que hauria de ser la primera interessada en salvaguardar un sistema educatiu, inclusiu, democràtic i equitatiu.

Claustre de professors i professores de l’IES Sineu”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: