[Efemèride] 300 anys de l’Ajuntament

Aquest mes de novembre ha fet tres-cents anys que es reuní per primera vegada l’Ajuntament de Sineu. No és que abans el municipi -que abastava els actuals termes de Sineu i Llorito- no tengués qui se’n cuidàs de l’administració local, sinó que fou una de les conseqüències de l’aplicació del Decret -o decrets- de Nova Planta, redactats l’any 1715 i publicats el 1716.

Els Ajuntaments substituirien les Universitats de totes les viles del Regne de Mallorca, com també dels de les dues ciutats, Mallorca -que llavors ja s’anomenaria “Palma”- i Alcúdia. Les Universitats havien estat des de temps de la Conquesta la institució de govern municipal pròpia de les viles, i eren formades per jurats i consellers, nomenats pel sistema de sac i sort. Els canvis administratius derivats de la uniformització borbònica, forçaren a assimilar les administracions dels regnes sotmesos “por derecho de conquista” a l’administració castellana, així les Universitats passaren a ser Ajuntaments i els jurats, regidors (pronunciat “re[t]gidors” pels mallorquins de l’època). Dia 7 de novembre de 1718, es reuniren “en la casa i sala de l’ajuntament” de Sineu -llavors era a l’Hospici- els consellers municipals, per primera vegada amb el càrrec de “regidors”, tal com es pot comprovar en el Llibre de Consells de 1708 a 1760, conservat en l’arxiu municipal. No es fa cap referència explícita al canvi d’estructura ni de denominació, tot i que es passava d’un consell format per quatre jurats i setze consellers a un de quatre regidors. També s’hi esmenta la presència del “batle reial”, màxim representant de la Cúria, que llavors tendria encara funcions equiparables a les d’un jutge de primera instància, més que no a les actuals com a cap dels regidors.

Aspecte del frontis de la casa de la Universitat, que passà a Ajuntament, on ara hi ha el pati de l'Hospici, segons una fotografia publicada a

Aspecte del frontis de la casa de la Universitat, que passà a Ajuntament, on ara hi ha el pati de l’Hospici, segons una fotografia publicada a “Anales de Sineu. 1919”

[Si us interessa el tema, podeu consultar la Díngola de paper número 16, de març de 2015, en què publicàrem un Dossier especial sobre el Tricentenari de l’acabament de la Guerra de Successió i les seves conseqüències, a càrrec del nostre company Joan Munar.]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: