Les teranyines de la cova de Betlem

Aquest matí una dotzena de voluntaris han endiumenjat l’església parroquial amb les tradicionals neules, un dels elements que caracteritzen l’ornamentació dels temples religiosos durant el cicle nadalenc.

Als nostres avantpassats, les neules de Nadal els semblaven les teranyines de la cova de Betlem, on va néixer Jesús tot expressant la seva pobresa. Per uns altres aquestes es relacionaven amb el nom de Betlem, per la suposició que la ciutat de David significava “casa de pa” en hebreu (recordau que les actuals neules de paper antigament es feien de pasta de farina cuita). En una orientació cap a un significat eucarístic: el nin nascut a la “casa de pa” és el pa viu baixat del cel.

També s’ha continuat amb la tradició, recuperada fa uns anys, d’acomplir amb una funció de calendari religiós: marcar el temps que manca per arribar a la Quaresma. S’han penjat al llantoner tantes neules grosses com setmanes i petites com dies falten, partint del dia de Nadal, per començar la Quaresma -el Dimecres de Cendra-. Enguany, el dia de Nadal és en dimarts, per tant, falta un dia pel dimecres i fins al dimecres de cendra (6 de març de 2019), deu setmanes.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: