Els caparrots antics de Sineu, avui recobren vida per a celebrar Sant Antoni.

Els capgrossos o caparrots són figures antropomorfes típiques de les festes populars de diverses zones europees. El capgròs és una pròtesi en forma de cap, generalment humà, que es col·loca damunt les espatlles del portador i fa l’efecte d’un personatge estrafet, amb el cap desmesurat. El portador acostuma a veure-hi per la boca o pel pap. La funció que tenen dins la festa és diversa. N’hi ha que obren pas i mantenen l’ordre a les processons i als seguicis. Majoritàriament, els capgrossos són elements vinculats a les colles de gegants, per bé que n’hi ha que pertanyen a comparses totalment autònomes.

(Definició extreta de la Viquipèdia).

Els de la Confraria dels Menestrals de Sineu, els podríem classificar dins el segon grup, és a dir són autònoms i no depenen de cap element extern (gegants o altres figures). Les peces -l’home, la dona i el nin- foren creades segons les fonts orals, l’any 1945, per l’escultor o artesà sineuer Joan Mates Niell (Sineu 1907 – 1996), Escolà. Aquestes tres peces presenten característiques semblants -materials, acabats i capa pictòrica-, en canvi el Dimoni és la peça que més dubtes ens dóna, ja que segons pareix hauria aparegut abans o després per a acompanyar els caparrots. Es veu clarament pels seus acabats que no va ser fet per l’artesà abans esmentat.

Les peces de què parlam, de mica en mica anaren quedant oblidades al mateix temps que les beneïdes i la festa de Sant Cristòfol, patró dels menestrals. Passats uns anys, l’Agrupació Copeo de Sineu, amb el muntatge d’una exposició a la Quartera de Dalt amb motiu de la Fira (1998), recuperà les peces que estaven dipositades al primer pis de ca mossèn Bartomeu Mulet i es comprometé a donar-les a conèixer i a fer-les sortir de bell nou. En els darrers anys, però, a causa de la fragilitat dels materials només trobaren convenient sortir per la festivitat de Sant Antoni. Així mateix, després de setanta-quatre anys, la Regidoria de Festes encapçalada per en Carles Ramis Alandete va decidir comanar unes reproduccions el més similars possibles a l’artista esporlerí Marià Portas Palou, Kake. Les noves peces s’estrenaran a les beneïdes d’avui dijous i la presentació oficial es durà a terme dia 2 de febrer, amb una cercavila que sortirà de la Sala amb les peces antigues fins a la Plaça, on les acomiadarem, i, acte seguit, els nous caparrots ballaran el ball, amb música i coreografia elaborada per l’Agrupació Copeo de Sineu.

Imatge de les reproduccions fetes per Kake Portas dels tres antics caparrots i del dimoni de Sineu.

Imatge de les reproduccions fetes per Kake Portas dels tres antics caparrots i del dimoni de Sineu.

Així mateix, a la Díngola digital ja hem parlat d’aquest tema (any 2015). En trobareu més informació a la propera revista Díngola de paper.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: