L’Ajuntament i Copeo de Sineu recuperen els caparrots dels Menestrals

El passat dissabte 2 de febrer es va celebrar una nit dedicada a la cultura, sota el lema de Nit de Foc, amb la participació d’Al-Mayurqa, els Glosadors de Mallorca, els Xeremiers de Sineu i els Caparrots de Sineu, i amb el correfoc dels Dimonis de la Cova del Fossar com a fi de festa.

Els Caparrots de Sineu, que eren propietat de la Confraria dels Menestrals, es varen fer l’any 1945, a mans de Joan Matas Niell Escolà, segons expliquen fonts orals. El conjunt està format per tres peces humanes -un home, una dona i un nin- i un dimoni, que acompanyava els caparrots. Així doncs, setanta-quatre anys després de la seva creació, s’han fet les rèpliques d’una mida més grossa per tal que fossin més bons de dur i amb materials més lleugers. L’escultor encarregat de fer les rèpliques ha estat l’esporlerí Kake Portas. A la propera Díngola de paper trobareu més detalls referents a aquestes curioses figures sorgides arran de les festes del tercer centenari de l’elecció de Sant Marc com a segon patró de Sineu, promogudes pel canonge Joan Rotger.

A fi d’assolir la recuperació dels caparrots, l’Ajuntament de Sineu va signar un convenir amb la família de Don Bartomeu Mulet, qui s’encarregà els darrers anys de la seva custòdia, per tal que cedís les peces antigues a l’Ajuntament per a poder-ne fer les reproduccions. Al mateix temps, l’Ajuntament i l’agrupació Copeo de Sineu també han signat un conveni de col·laboració, essent que aquesta agrupació des de l’any 1998 es feia càrrec de treure les peces en algunes celebracions i del seu manteniment. A més a més, l’agrupació s’ha fet càrrec del cost d’una de les peces (1000 €); la resta de peces van a càrrec de l’Ajuntament (3000€), amb cost inclòs en el pressupost de 2019. Per altra banda, l’Ajuntament de Sineu té previst de col·locar les peces antigues a la Sala perquè quedin a la vista del públic.

La vetllada de la Nit de Foc, doncs, va servir per a fer el relleu de les peces antigues amb les noves i fer el primer ball oficial, creat per l’agrupació folklòrica Copeo de Sineu.

Una altra novetat en aquesta festa, és que va venir de nou al públic que la seguretat, a partir de les 21 h, anàs a càrrec d’una empresa de seguretat privada. S’ha de dir que hi va haver la col·laboració dels voluntaris de Protecció Civil de Sineu, que oferiren els seus serveis de manera desinteressada, però seria la primera vegada que una festa popular dins Sineu ha de ser vigilada, per una empresa privada, després del conflicte laboral amb la Policia Local per mor de les hores extres.

Fotografia que il·lustra el relleu entre els caparrots de mestre Joan Escolà, 1945, i els de Kake Portas, estrenats l'any 2019. [Fotografia de Macià Puiggròs]

Fotografia que il·lustra el relleu entre els caparrots de mestre Joan Escolà, 1945, i els de Kake Portas (en el centre), estrenats l’any 2019. [Fotografia de Macià Puiggròs]

Vídeo de l’estrena, primera sortida i ball, durant les beneïdes de Sant Antoni:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: