Curiositats de la Setmana Santa sineuera (I). El trompeter.

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions dels cristians catòlics que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge del Ram o el conegut com a Divendres de Dolors, i el Diumenge de Pasqua. En el cas sineuer aquests actes devocionals tenen una llarga tradició, alguns d’ells encara es mantenen i d’altres no, com és el cas del trompeter.

2019-04-11_QUEQUI_curiositats setmana santa_01.jpg

Fotografia cedida per la família Rotger-Gelabert

Aquesta cuculla sonava la vella trompeta parroquial dins l’església per anunciar l’inici de la representació dels Dotze Sermons. Aquesta devoció consisteix a resseguir, pregant i meditant davant dotze creus o estacions, els episodis del camí que féu Jesús amb la creu a coll (d’aquí la locució llatina via crucis, “camí de la creu”) del Pretori al Calvari.

 

La celebració del via crucis sineuer el dia del Ram es remunta als inicis del segle XVII. El recorregut, d’1,3 quilòmetres de longitud, era periurbà, és a dir, es desenvolupava parcialment dins el nucli urbà, amb l’inici a l’església parroquial, per acabar dins l’àmbit rural, al Calvari ubicat a les foranes del poble. La processó seguia les dotze estacions i a cada una, indicada amb una creu de fusta, el coremer feia un sermó adequat al pas. Com hem esmentat la primera estació es feia dins l’església on el toc trompeter donava el tret d’inici i es llegia la Sentència de Pilat que condemnava a mort a Jesús.

Mn. Bartomeu Mulet, a la Consueta Parroquial de 1941, encara recull que el diumenge del Ram a les 15.30 h es cantaven vespres i s’adorava el Lignum Crucis i que després s’iniciava la funció dels Dotze Sermons. La realització d’aquest entremès, que representava a Jesús quan el duien al Calvari, es va realitzar fins a la dècada dels seixanta (algunes persones encara recorden l’asilat de l’Hospital Antoni Jaume i Puiggròs Capsibo (Sineu, 1901-1977) caracteritzat de Jesús).

Recorden aquesta pràctica les creus conservades a la façana de l’església, corresponent a la segona estació, les de Son Torelló, can Ferrer i de can Caldereta, que corresponen a les estacions quarta, cinquena i novena; i el recinte de Calvari amb les tres creus, la de Jesús i les del Bon Lladre i del Mal lladre.

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: