Curiositats de la Setmana Santa sineuera (II). El pas del carrer de l’Amargura i en Faveta.

Tot i que Crist no mor fins el Divendres Sant, a Sineu com en altres poblacions es celebra ja la nit de Dijous Sant una processó amb passos que escenifiquen els darrers moments de Crist a la Terra: des de la seva captura i judici fins a la seva crucifixió i mort.

Aquesta processó des de temps immemorials ha estat patrocinada per l’Ajuntament -la Universitat fins a 1718- i té el punt de sortida a l’oratori de Sant Josep de l’Hospital, de fet, a la sala damunt la sagristia és on s’estojaven les imatges de bulto dels passos (tenien el cap i les mans de talla i anaven vestides amb robes, i els conjunts muntats sobre andes per a transportar-los). Dos d’aquests passos són el del “carrer de l’Amargura” (Encontre de Jesús amb sa mare) i el d’en Faveta (Segona caiguda de Jesús), que foren restaurats per l’escultor sineuer Sebastià Alcover i Gacias Piscol (Sineu, 1871-Palma, 1961) el 1906 i el 1908 respectivament.

Carrer de l’Amargura

Darrere la restauració d’aquests passos hi ha el batle Cristòfol Teodor Servera i Real (Sineu, †1945), «mostrant una vegada mes el seu gust per les tradicions sineueres, per l’art y per ses còses de nòstro poble» segons l’article signat amb el pseudònim Jota Erre (és plausible pensar que es tracta de Joan Rotger i Niell Querol) a la Sinium número 13, de 1906.

La justificació no pot ser més clarivident: «Com si la corcada calaxera del Hospital fos una tomba del olvit, olvidades teníem noltros allá dins ses despulles d’aquells passos que altre temps feyen tan vistoses ses processons dels Dijous Sant». Si bé, aquesta afirmació l’hem d’agafar en pinces, atesa la confrontació política en aquell moment a l’Ajuntament entre Fogoneus i Pellosos (el fet religiós també era objecte de pugna). Rotger, quant a aquest pas format per les tres imatges de Jesús, Maria i sant Joan, apunta que «se tradició mos diu que son den Jaume Blanquer» (un afamat escultor que en aquell moment es pensava que era oriünd de Sineu), però no deixa de ser una afirmació que no té cap corroboració històrica.

Pel que fa a l’abast de la intervenció d’Alcover damunt el conjunt és difícil de determinar-la, ara bé, d’ençà de 1965 aquest pas acompanya la Germandat de la Tercera Ordre de Penitència i és en aquest moment quan sofreix la major desvirtuació, passa de ser portat amb andes a una plataforma amb rodes i en una intervenció poc curosa deixen de ser imatges de bulto, sense les seves vestidures.

2019-04-11_QUEQUI_curiositats setmana santa_02.jpg

Imatge del pas del “carrer de l’Amargura” durant la processó de Dijous Sant extreta de la publicació 1965-2015 Setmana Santa Sineu. Aniversari Patronat de Confraries de Sineu

En Faveta

La denominació popular d’aquest pas sembla venir d’una facècia que ja recull mossèn Antoni M. Alcover a la publicació Corema, Setmana Santa i Pasco (1956): «A Sineu crida molt s’atenció En Faveta, un jueu d’un Pas que atupa el Bon Jesús caigut en terra; En Faveta té sa boca badada, i ets al∙lots hi van i li afiquen una bajoca de favera dins sa boca, i la hi barata per una de més grossa es qui en troba de més grossa. D’aquí ve dir‐li En Faveta».

Poc després de la restauració del pas del “carrer de l’Amargura” s’encarregà al mateix Alcover la recuperació d’aquest altre, tal i com constatam pel pagament realitzat per l’Ajuntament:
[…] 250 pta á D. Sebastián Alcover escultor, por los trabajos de su oficio verificados en la recomposición del conjunto de efigies que se estrenaron en la procesión del Jueves Santo de 1908 ó sea del Paso que vulgarmente se titula “den Faveta” puesto que las limosnas recogidas por el Sr Servera no fueron suficientes para el completo pago del expresado paso (AMS, 1/7 Actas Sesiones 1905-12. Sessió del 23 de juny de 1909).

Aquest pas, d’ençà de 1965, acompanya la Confraria de la Bona Mort i pateix la mateixa desvirtuació que el del “carrer de l’Amargura”.

2019-04-11_QUEQUI_curiositats setmana santa_03.jpg

Imatge del pas d’en Faveta durant la processó de Divendres Sant extreta de la publicació 1965-2015 Setmana Santa Sineu. Aniversari Patronat de Confraries de Sineu

[text Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: