Curiositats de la Setmana Santa sineuera (i III). La Verònica.

Fins a la creació del Patronat de Confraries el 1965, entre Dijous Sant i Divendres Sant es feien tres processons. Dijous a la nit, una presidida per la Sang de l’Hospital i divendres, dues, la de Soledat de Maria a les 16 h sortint de l’església de Sant Francesc de Paula i la del Sant Enterro, després del davallament a la parròquia. Aquestes dues darreres es varen unificar amb la creació del patronat. Acompanyaven, en funció de la processó, els quatre passos que hi havia: La segona caiguda de Jesús, l’Encontre de Jesús amb sa mare, la Verònica i la Marededeu dels Dolors.

Quant al pas de la Verònica hi ha una locució curiosa, que recull una tradició no escrita, i que és habitual poc després de les eleccions municipals, quan ja se sap qui serà el batle. «Ja sabem qui vestirà la Verònica per Setmana Santa», atès que s’atribueix a la dona del batle aquesta funció. Aquesta imatge, que actualment acompanya la Confraria de la Santa Faç, representa una dona pietosa de Jerusalem que, moguda per la compassió envers Jesús carregant la creu, li va donar el seu vel perquè es pogués eixugar el front. Jesús acceptà l’oferiment i, després de fer-lo servir, li retornà amb la imatge de la seva cara miraculosament impresa al vel. Precisament aquest vel va ser objecte d’una proposta municipal el 1907:

Por el Sr Alcalde [Cristòfol Teodor Servera] se dió cuenta del mal estado en que se halla el lienzo de la Verónica, y en su vista se acuerda la compra de uno nuevo encargando el trabajo de pintura á D José Pons Frau (AMS, 1/7 Actas Sesiones 1905-12. Sessió del 20 de febrer de 1907).

El pintor sineuer Josep Pons i Frau (Sineu, 1883-Palma, 1952) cobrà 50 pessetes per la feina i 5,25 ptes. per la tela blanca (AMS, 1/7 Actas Sesiones 1905-12. Sessió del 17 d’abril de 1907). Aquesta imatge encara és portat sobre un tabernacle per quatre portadors, amb una forqueta per quan han de reposar.

2019-04-11_QUEQUI_curiositats setmana santa_04.jpg

Imatge del pas de la Verònica extreta de la publicació 1965-2015 Setmana Santa Sineu. Aniversari Patronat de Confraries de Sineu.

El 2013 hi va haver un gran rebombori arran del canvi de vestit i de perruca de la imatge, amb un augment de bust, que generà moltes crítiques.

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: