Cati ‘Petita’ (Son Toreó): «per demà, Sant Marc, tenim més de 60 quilos de cargols preparats»

Els restaurants i cellers de Sineu ja ho tenen tot preparat per demà. Demà els sineuers consumiran centenars de quilograms de cargols, com ‘toca’ el dia de Sant Marc, patró de Sineu. Tot i que –a nivell més general– la festa grossa serà diumenge, amb la gran paellada popular (on més de mil persones dinaran enmig del Fossar), ja demà molts sineuers –els que no fan feina a fora o s’han agafat dia lliure– celebraran el patró. Moltes son les cases que han preparat una bona caragolada per demà.

I els restaurants s’han preparat bé. Alguns restaurants serviran entre 100 i 200 plats de cargols demà migdia. Cati Petita, cuinera del Celler Son Toreó, ha explicat a Díngola que tenen preparats més de 60 quilos de caragols per demà. I com ella, la majoria de cuiners sineuers.

Les dites populars recorden que menjar caragols el 25 d’abril evita ‘ser tocats‘, és a dir, patir malalties com l’embòlia o l’ictus.

Òbviament només es tracta d’una dita de la cultura popular, però és cert que aquests mol·luscs són molt saludables: aporten el 98% dels aminoàcids essencials, són rics en minerals (ferro, magnesi, fòsfor, potassi, seleni, sodi…), tenen pocs greixos,  i només entre 60 i 80 calories per cada 100 grams (menys que la majoria de carns, i al mateix nivell que la majoria de peix que puguem consumir). A més, a Sineu i a Mallorca en general es solen consumir amb allioli (i tant l’all com l’oli d’oliva verge que s’empra per fer-lo són part de la dieta mediterrània).

El vi negre és indispensable per gaudir d’una bona platada de cargols. Ja ho diu una altra dita: El caragol neix amb aigua i mor amb vi. I amb el xubec que pega després de dinar de cargols i beure les corresponents tassonades de vi, fer s’horeta (migdiada) és més que desitjable.

Els cargols mengen herba, tant verda com seca, i si no en troba, menja el que té a prop: per exemple paper, si en té a prop. Per això, perquè no són massa triats pel que fa al que mengen, els cargols silvestres no ofereixen tantes garanties per a la salut com els de granja. Si de cas, abans d’anar a cercar cargols, ens hauriem d’assegurar que les parets o camins per on els cercam no han estat esquitats o tractats contra les plagues o les males herbes (en aquest cas, els productes químics ingerits pels animals entrarien en el nostre organisme).

Una creença errònia de la cultura popular, la literatura o els contes, és creure que els bovers són cargols mascle, les viudes són femelles velles i grosses, les caragoles són femelles més joves, i els caragolins són els petits de la família. Res més lluny de la realitat: bovers, viudes, caragolins… són espècies molt diferents. I cada caragol és mascle i femella al mateix temps: els biòlegs en diuen hermafrodites.

La gent jove va perdent la tradició d’anar a cercar cargols. Tot i això, encara hi ha alguns bons cercadors a Sineu. Com passa amb els cercadors d’esclatasangs, els de caragols també mantenen en secret els redols bons.

Molts d’anys per Sant Marc!

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: