[OPINIÓ] Que cridin a l’amo en Biel…

El 29 de setembre de 2013, entre 110.000 i 120.000 persones (només a Palma unes 100.000) varen sortir al carrer a totes les Illes contra la política lingüística i educativa de José Ramón Bauzá, aleshores president del Govern de les Illes Balears i president del Partit Popular regional, ara cinquè candidat de Ciudadanos a les eleccions europees. Va ser el principi de la desfeta que va dur al PP als pitjors resultats de la seva història (fins ahir), aquell 24 de maig de 2015.

Ahir, 28 d’abril de 2019, gairebé quatre anys després, el mateix partit va patir la segona gran bufetada, més grossa encara, per raons equivalents. Aquesta vegada la bufetada va ser a tot l’estat. La irrupció de VOX en el panorama polític havia fet virar el discurs del PP cap a posicions extremistes. La por de perdre vots per l’extrema dreta havien fet que el partit adoptés un discurs molt nacionalista i abandonés el centre. Avui dilluns a Palma, alguns companys meus, tradicionalment votants del PP, afirmaven –sense embuts– haver votat… el PSOE, l’etern rival! “Si tens una empresa, vols estabilitat, no idees tan reaccionàries al poder” deia un d’ells.

Ja ho diuen, que l’ésser humà és l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra.

La trampa de VOX ha estat impecable. Ha arrossegat Ciudadanos i PP cap a l’extrem, i la balança s’ha desequilibrat. El PSOE ha quedat en el centre i, fins i tot Podem ha quedat en el centre-esquerra.

Mentre, la mateixa fera de VOX no ha estat tan gran com la volien pintar els interessats –alguns mitjans de comunicació, principalment– i els sondeigs han tornat fallar estrepitosament. Tot i això, a Sineu, un 9% dels vots foren per als ultraespanyolistes de VOX, que tenen un missatge ben senzill i fàcil: l’excés de zel amb els drets de les dones, la caça, els immigrants, els catalans, els toros, la unitat d’Espanya.

La ultradreta existeix. Però el missatge d’ultradreta no és compatible amb un missatge que vulgui ser centrat i moderat. Fins ara molts votants de VOX eren votants del PP, però havien tengut la boca tancada. Dins VOX no els cal. Dins la dreta no ha ocorregut res que no ocorregués fa anys a l’esquerra. A més, el discurs del partit no pot ser el mateix a Àvila que a Manacor, per exemple.

Fixeu-vos que és Pablo Casado que ha fracassat rotundament, adoptant l’estratègia que li havia posat VOX com a trampa. Però Biel Company li ha anat a roda –no li quedava més remei– i així li ha anat. Veurem com es recuperen –en només 28 dies– de les nafres. N’hi ha, de líders del PP, que temps enrere en saberen, de ser regionalistes i al mateix temps contenir la dreta reaccionària. Perquè simplement es tracta de fer política, es tracta d’estratègia, es tracta de ser ca vell… Que cridin a l’amo en Biel…

Miquel Puiggròs Noguera

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: