La Barcella torna a ciutat

El cronista Mn. Bartomeu Mulet, el 1975, publicà a la revista Teleclub una petició de l’Ajuntament de Palma de 1737 de dur la Barcella de Sineu a ciutat per cotejar‐la amb la còpia que ells tenien (la Barcella de Sineu es considera el model de mesura oficial i data del segle XIII, possiblement de 1242. És una mesura volumètrica de gra, equivalent a la sisena part d’una quartera i que es divideix en sis almuds. La seva capacitat és d’11,76 litres).

Davant la proposta hi havia certes reticències, per part dels regidors, d’enviar la mesura a ciutat. Al final s’acordà deixar-la, però li dugueren dos regidors «no deixant ni perdent de vista dita barcella o Mesura».

La Barcella de Sineu és de bronze, de forma troncocònica, amb dues anses, enmig de les quals hi ha l’escut de Sineu, l’escut del sobirà i el lema “Barcella de Sineu”. S’aguanta sobre tres peus i a l’interior, a la part superior, hi travessa seguint el diàmetre la busca per facilitar el pas del rasador. Aquesta va servir de model per fer les de fusta que per espai de segles foren d’ús habitual.

Barcella de Sineu [fotografia de Macià Puiggròs]

Quasi tres segles després la Barcella tornarà a ciutat, aquesta vegada no per conflictes amb possibles mesures incorrectes, sinó per exposar-se a la mostra “El moble a Mallorca. Gòtic s. XII-XVI. Vida quotidiana.” que es durà a terme entre avui 17 de maig i el 21 de juliol al Museu de Mallorca. En aquest cas, la institució que ha fet la petició del préstec és el Consell de Mallorca i, l’Ajuntament de Sineu, tal i com ens informa la regidora Magdalena Genovart, ha accedit a la cessió, motivada per l’interès de donar a conèixer els elements patrimonials i històrics de Sineu. Aquesta vegada no l’han acompanyada dos regidors, però sí que n’ha estat curiós el trasllat, amb tot un seguit de mesures de protecció i realitzat per una empresa especialitzada.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: