Patri Martín, la incansable, culpable darrera de la revista Díngola en paper

[grup de whatsapp d’OCB/Díngola]

Patri [22:35]: Ei, reis, per poder encaixar la paginació necessit saber ja quan podeu penjar el darrer que us queda de quèqui… vengaaaaa, que en Xisco de Periscopi me matarà!

Jorgina [23:49]: Hole! Pleaseeee, estic a l’espera de trucada de Tomeu Mulet; fa dies que vaig darrera ell i no hi ha manera. Et juro que, si no me diu res més, demà matí t’ho penjo… Mem lo Miquel si el pot contactar tb.  

Miquel [23:51]: Patri, pensa a canviar la frase aquella de la portada… millor posar-ho així com va suggerir na Marta, crec. 🙏

Miquel [23:52]: els demés que trobau?

Miquel [23:52]: okis Jor, demà a primera hora ho provaré

Victòria [23:52]: Hi ha una errada d’una coma que no hi toca ser, al segon titular

Antònia [0:32]: perdonau, que som x Cales, no ho havia vist, lo de la portada. Per mi OK. 😘

Jorgina [1:11]: No podem esperar més Patri. Els demés no contestaran fins demà. Jo ho posaría així com ha dit la Marta, corregint la coma de na Victòria, i pa’lante. 😜

Marta [7:16]: Bon día! No dormiu voltros ehhhh! Si, Patri. Ves tirant, no podem esperar.

Marta [7:19]: Miquele, hauriem de trobar un racó per encaixar lo de les reaccions post-eleccions.

Patri [8:01]: Oooook! A tot. La tarda ho faig.

Miquel [9:21]: Ei, ara partesc cap a Palma, que ja faig tard. Després et contest Marta!

Miquel [9:22]: 👍 Ok, Jor.

Marta [9:22]: Okis, Mik. 😉

Pep [10:01]: Pensau que avui hauriem d’anar a impremta, màxim. No arribarem a la data que vàrem decidir.

Miquel [10:11]: Marta, perfecte!. Na Patri mos assassinarà, pobreta. 🤦🏻‍♂️ Patri, deixes mitja pàgina, devora lo dels resultats electorals?

Miquel [10:11]: Si, Pep. Quèqui obviament està obert fins al darrer instant, però hem d’anar tancant ja. Totes i tots, pleaseeeeeeee, si queda res pendent d’actualitat, enviau a Malén i Victòria ja mateix! I després a na Patriiiiii… Vamoooos! 💪

Patri [11:11]: Portada canviada i penjada al ‘drive’. Per favor, podeu mirar que està bé? 😝

Marta [12:01]: Miquele, estàs en bàbia! No és darrera els resultats electorals. És després de l’editorial que ha de posar això na Patri.

La feina de tancament és una feina feixuga i que du molts maldecaps. Patri Martin Cobas és la nostra maquetista (que no maquetadora, barbarisme), de Díngola i també la dissenyadora de gran part de la carteleria, pòsters i demés documents de l’OCB Sineu. Les darreres setmanes abans del tancament de la revista són, com veieu a alt, un suplici.

Canvis de darrera hora són habituals, perquè QUÈQUI (l’actualitat política, social, econòmica, cultural) no es tanca fins al darrer minut. És habitual que es produeixi una noticia important de darrera hora, i Patri hagi de modificar el paginat, per incloure amb calçador aquesta noticia.

Quadrar el número de pàgines és tasca dificultosa també. Si no són múltiple de 4, o s’han d’afegir pàgines o se’n han d’eliminar, i aquí hi ha un problema: que elimines o d’on afegeixes -és a dir, d’on obtens el material per publicar, si no estava previst-?

La qualitat de les fotos sol ser un problema: quan són fotos del nostre fotògraf Macià Puiggròs, no hi ha problema, o si son fotos que pesen prou (3 o 4 MB), preses amb un mòbil potent o una càmera bona, tampoc hi ha problema. En canvi, si son fotos que ens passen per whatsapp o tretes de les xarxes socials o d’Internet en general, solen sortir pixelades, i això s’ha d’arreglar, i du més feina (sense parlar dels drets d’autor, etc.).

Pel que fa a les publicitats, Patri rep normalment el llistat a publicar per part de Pep Mestre, responsable d’aquesta àrea a Díngola. Sovint però, s’han de fer certs arreglos a moltes propagandes que rebem, una tasca que realitzam si no queda més remei, però que -per ser justos- hauríem de passar a les empreses que ens posen aquesta publicitat i n’obtenen cert benefici. Recordem que, Díngola, és totalment altruista i voluntària (professional en la mesura que podem, però voluntària).

La tasca de maquetació va començar amb Miquel Puiggròs i Marta Bergas, els anteriors coordinadors. Sí, en els inicis, ells eren també qui ‘construïen’ la revista, a partir dels seus propis materials o dels materials aportats per la resta. Havien ajudat a crear un model Jaume Vich (que aleshores treballava per a l’OCB, i que ara és dissenyador a Melicotó), i Pere Joan Oliver Pavarotti (logo). Quan Patri va arribar a Mallorca, a Sineu, i va fitxar per Díngola, ella va agafar les regnes del disseny i maquetació. Durant una temporada d’uns mesos, també altres maquetadores assumiren la tasca per alguns números: Antònia Bergas (Estudi Periscopi) i Marian Miquel Mir, supervisades per Jorgina Fusté (una de les actuals coordinadores de la revista).

Gràcies Patri, per aguantar-nos tant, els darrers dies abans del tancament.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: