Fer la marededeu morta

Qui no ha sentit l’expressió tan popular de fer la marededeu morta, que utilitzam quan ens referim a qualcú que se sosté immòbil, estirat i de cara enlaire, damunt de l’aigua? I sabem d’on prové?

EXALTATA ES SUPER CHOROS ANGELORUM

Ets elevada sobre un cor d’àngels (Antífona de les Vespres de la festa de l’Assumpció que es pot llegir al llit marià sineuer), a diferència de l’Ascensió, en què Jesucrist va pujar físicament davant els seus deixebles, la seva mare, al final de la seva vida, va ser alçada per un estol d’àngels.

La Llegenda àuria (recopilació d’hagiografies realitzada a l’entorn de 1260) explica com la Mare de Déu rebé la visita de l’arcàngel sant Miquel, tres dies abans de la seva mort, per anunciar-li la imminència del seu traspàs. L’única petició que s’atreví de formular Maria fou la presència dels apòstols en la vetla del llit de mort.[01] Finalment, els deixebles, que ja s’havien dispersat per predicar el missatge de Crist, comparegueren miraculosament al comiat. En aquest moment es produí l’elevació al cel del cos i de l’ànima de la mare de Jesús, que es recorda, precisament, en la festivitat del 15 d’agost.

Tot i que el dogma no va ser reconegut fins a la constitució apostòlica Munificentissimus Deus de Pius XII, el primer de novembre de 1950, la creença popular era molt estesa, especialment al nostre àmbit cultural.

De les expressions plàstiques relacionades amb l’Assumpció, la més estesa en la religiositat popular, n’és l’anomenat Llit de la Mare de Déu Morta. Un element patrimonial que, a Mallorca, ha vestit durant segles la dignitat de la memòria de l’Assumpció de Maria.

Aquest dissabte, un grup de voluntaris han muntat el llit marià de la Parròquia i ja està tot a punt per demà quan, després de la missa vespertina al claustre de l’ajuntament a les 19.30 h, els fidels portaran la marededeu al llit en el qual la vetllaran vuit dies, i el 22, en la processó de l’enterrament, la retiraran.

[01] A l’església parroquial es conserven les dotze diademes amb els noms dels apòstols i els seus atributs:

Pere, amb les claus; Pau, amb l’espasa; Andreu, amb la creu aspada; Joan Evangelista, amb el calze; Jaume el major, amb bordó de pelegrí i la petxina; Tomàs, amb una llança; Jaume el menor, amb una escaire; Felip, amb una gran creu; Bartomeu, amb un ganivet; Mateu, amb una ploma; Maties, amb una destral; i Simó, amb una serra.

Segurament dotze capellans o seglars caracteritzats d’apòstols acompanyaven la Marededéu quan aquesta era traslladada al llit, a semblança de les Crestes de Valldemossa.

[Text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: