Puc beure aigua o no? És exagerada la por a l’aigua de la xarxa de Sineu? O realment és perillosa?

Davant l’enviament, una altra vegada, de cartes als usuaris de la xarxa d’aigua, per part d’Hidrobal, expliquem de manera molt breu i entenedora (sense cap concepte científic a haver d’entendre), que són els nitrats i si ens poden (o no) perjudicar.

Equip d’osmosi inversa, davall el rentaplats d’una casa. 

 

Què són?

Els nitrats són un producte derivat del nitrogen que, en concentracions baixes, es troba de forma natural en l’aigua i el sòl. També l’ésser humà els fabrica artificialment per produir adobs agrícoles i diferents substàncies industrials.

Per què hi ha nitrats a l’aigua de Sineu?

L’origen dels nitrats en aigües subterrànies prové principalment de fertilitzants agrícoles. D’alguna manera arriben als aqüífers, pous, o llocs d’origen de l’aigua que l’administració pública (en aquest cas a través d’Hidrobal) reparteix a les cases.

Són perillosos els nitrats?

No massa. No ens morirem instantàniament en consumir aigua amb una concentració un poc alta de nitrats. Els grups poblacionals que presenten més risc són els lactants alimentats exclusivament amb llet artificial, les dones embarassades, les persones amb úlcera pèptica o gastritis crònica, les persones amb dèficits hereditaris de metahemoglobina-reductasa (un enzim) i les persones amb l’hemoglobina de la sang anòmala.

Bullint l’aigua, desapareixen els nitrats?

No. Els nitrats són un producte químic i, en bullir l’aigua, no desapareixen. En bullir l’aigua si que matarem els microbis que pugui tenir l’aigua, però això no té res a veure amb els nitrats.

Ens podem dutxar tranquil·lament amb l’aigua de Sineu?

Sí. I hi podeu rentar la roba, podeu omplir la piscina, i qualsevol altre procés habitual. Netejar el cotxe, la casa, els utensilis… Tot, excepte consumir-la (bé, també la podeu consumir si feu el que exposam en el següent punt).

Què puc fer a casa per eliminar els nitrats?

En aquest post de l’any 2016 (fes clic) ho explicàvem. Ho resumim ara en dues frases. Podeu instal·lar un equip domèstic d’osmosi inversa, que filtri l’aigua abans de passar a l’aixeta (demanau informació al vostre fontaner habitual). O podeu mesclar l’aigua de la xarxa (amb cert nivell de nitrats) amb aigua embotellada comprada (sense nitrats), de manera que així es dilueix la concentració: si l’aigua de la xarxa té 60 mg/L i l’aigua embotellada en té 0 mg/L, si posem meitat i meitat de cada una, l’aigua resultant tendrà 30 mg/L (per tant, per davall del màxim aconsellat de 50 mg/L).

Si consumim nitrats durant molt de temps, que ens pot passar?

Ja hem dit en el tercer punt que els nitrats no tenen cap perill imminent. Ara, si seguim consumint aigua contaminada per nitrats, això ens pot produir metahemoglobinèmia, és a dir, que l’hemoglobina de la sang s’oxida i és incapaç de fixar l’oxigen (l’oxigen que respiram no arriba bé a les cèl·lules del nostre cos).

 

Miquel Puiggròs Noguera

(co-coordinador DíNGOLA, i especialista en salut pública i ambiental)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: