Pensau a canviar l’hora aquesta nit. Com ens afecta als sineuers el canvi d’horari?

Físics, geògrafs, meteoròlegs, biòlegs, metges, psicòlegs, economistes… tots tenen alguna cosa a dir pel que fa al canvi d’hora. Cada any, l’últim diumenge de març els rellotges s’avancen i l’últim diumenge d’octubre els rellotges es retarden. La matinada d’aquest dissabte a diumenge, a les 3:00h haurem de retardar les agulles una hora menys.

 

El perquè del canvi d’hora

El canvi d’horari d’estiu a horari d’hivern és, certament, poc desitjat (al contrari del canvi d’horari d’hivern a horari d’estiu, que és percep com a cosa bona). Perquè el dia “dura menys”, fa fosca més aviat, i això ens afecta emocionalment. Ho diuen els psicòlegs.

Els metges també alerten que els canvis d’horari ens desbaraten els bioritmes adquirits, els costums o instints com la vigília o la gana. Per aquest darrer punt, alguns nutricionistes també alerten dels desordres que pot provocar el canvi d’horari, si no estem atents.

El canvi d’hora sempre ha estat lligat a un estalvi d’energia, aquesta és la seva raó de ser. No obstant això, no hi ha estudis molt fiables que evidenciïn que retardar i avançar les manetes del rellotge comporti menys despesa energètica i, fins i tot, els pocs intents que hi ha darrerament estableixen que l’estalvi podria no arribar ni al 0’5% de consum.

Un 84% dels europeus voldria conservar el mateix horari durant tot l’any, segons un estudi de la Comissió Europea. De fet, aquest organisme ha proposat als estats membres de, a partir de l’any 2021, deixar l’horari d’estiu com a únic horari durant tot l’any.

L’any passat el parlament de les Illes Balears, a instàncies de Més per Menorca, va aprovar una moció per instar a la Comissió Europea a dur endavant la proposta.

 

Fus horari

Un altre aspecte que té a veure amb els horaris, és el del fus horari. Espanya té un fus horari que convenia a Francisco Franco. El 1940 va emetre la Orden de la presidencia del gobierno de 7 de marzo de 1.940, que establia que «considerando la conveniencia de que el horario nacional marche de acuerdo con los de otros países europeos», l’estat passava a regir-se pel mateix horari que a Berlín –on hi governava Adolf Hitler–.

Mirant qualsevol mapa d’Europa es veu clarament que Espanya hauria de seguir el mateix fus horari que Regne Unit (com de fet segueixen les Illes Canàries).

 

Perjudicial per a les Illes Balears

Les Illes Balears i el Principat de Catalunya –i també una part del País Valencià i Aragó– es troben a l’est del meridià de Greenwich, i 2 hores al davant de l’hora solar.

Un canvi al fus horari de les Illes Canàries –que convindria a la resta de l’estat–, perjudicaria bastant totes les regions dels Països Catalans. A Maó (Menorca) es faria fosc molt prest, igual que ara es fa fosc molt tard a Vigo (Galicia).

En canvi, com a tota la resta de l’estat, la supressió del canvi d’hora d’estiu a hivern sí que ens afavoriria.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: