Sineu s’uneix als actes de sensibilització contra les violències masclistes

 

Ahir va tenir lloc un acte per expressar el rebuig del poble sineuer cap a les violències masclistes. En el dia previ al 25N, que és el dia per l’eliminació d’aquesta xacra, es va llegir el manifest que reproduïm a continuació. També hi va haver una amollada de bufetes i es va escoltar música en viu.

 

Avui, 24 de Novembre de 2019, vigília del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, des del poble de Sineu, volem fer una crida al col·lectiu de dones i a tota la societat perquè s’uneixin en l’acció ferma i decidida contra la violència de gènere.

La violència de gènere és global, no té fronteres, es dóna a tots els racons del planeta, en tots els països i en les diverses societats que existeixen, i es dirigeix principalment a totes les dones, sense distinció de classe, cultura o edat. I malauradament, el principal factor de risc és esser una dona.  

Es necessiten respostes globals, integrals i sistemàtiques davant aquest greu problema que discrimina i assassina les dones pel fet de ser-ho. Des de 1999, l’Assemblea General de la ONU convida als Estats i a les organitzacions socials i Internacionals, a desenvolupar una jornada de denúncia contra la violència de gènere cap a les dones i les nines. Per això es necessita el compromís personal i polític de totes les instàncies, de totes les persones, homes i dones que creuen fermament que sense la igualtat de gènere no és possible el desenvolupament ni la Democràcia.

Des de l’Ajuntament de Sineu, ens sumem a la visibilització d’aquest dia com a mètode de denúncia i crítica de la violència estructural que manté el sistema patriarcal en el qual vivim i sofrim de manera excepcional les dones i les nines de tot el món.

Crida l’atenció el nombre de dones assassinades per violència de gènere en tot el món: si la xifra total és de 87.000 dones mortes, d’elles el 58% (unes 50.000) van ser assassinades per les seves parelles o membres de la unitat familiar. Però també hi ha altres formes de violència.

Encara que la xifra de matrimonis forçats i infantils s’ha reduït, es calcula que hi ha en el món 650 milions de dones i nines que es van casar abans de complir els 18 anys. El matrimoni infantil sol donar lloc a embarassos precoços i a l’aïllament social, interromp l’escolarització, limita les oportunitats de les nines i augmenta el seu risc a sofrir violència domèstica. Una altra xifra alarmant: 200 milions de dones i nines de 30 països han sofert la mutilació genital femenina abans dels 5 anys. Degut als moviments de població, la mutilació genital femenina està adoptant una dimensió internacional, sobretot entre les dones i nines migrants i refugiades.

A Espanya 50 dones han sigut assassinades per les seves parelles o ex-parelles a Espanya durant aquest any, la mateixa xifra que en tot el 2018, segons el balanç de la Delegació del Govern per a la violència de gènere, actualitzada a 31 d’octubre. La darrera víctima inclosa és una dona de 39 anys, desapareguda el passat mes de Gener i el cos de la qual fou trobat el 15 de Juliol en una vivenda d’Almeria. La víctima tenia 2 filles i 2 fills menors d’edat, una d’elles en comú amb l’agressor, i no existien denúncies prèvies per violència de gènere. Amb ella són 1.026 les dones mortes des de l’1 de Gener de 2.003, quan es van començar a comptabilitzar oficialment. 41 menors han quedat orfes a causa de la violència masclista i 2 nins foren assassinats pels seus pares.

Concretament, a Mallorca el 22 de setembre, un home espanyol de 59 anys va ser detingut després d’assassinar a ganivetades a la seva parella, Ika Hoffmann, de nacionalitat alemanya i 59 anys a la Colònia de Sant Jordi, en el municipi de Ses Salines. No constaven denuncies prèvies per violència de gènere. És per totes aquestes dades que s’ha creat i signat en la nostra comunitat el Pacte ciutadà per una Mallorca lliure de violència masclista.

Aquest pacte neix amb la voluntat de mobilitzar consciències i canviar mentalitats, d’estar obert permanentment a incorporacions noves d’entitats i institucions que vulguin participar en aquest objectiu comú. Aquest document es ratificarà anualment, cada novembre, amb l’assumpció de compromisos nous.

Com a municipi de Mallorca des de l’Ajuntament de Sineu ens comprometem a:

Treballar per fer de Sineu un poble lliure de violència masclista.
Expressar públicament el nostre rebuig a la violència de gènere i fer explícita la responsabilitat inqüestionable de qui la practica.
Treballar en xarxa per aprofitar els recursos.
Impulsar iniciatives de prevenció amb els centres educatius del municipi.
Fomentar la participació de les dones i crear espais de reflexió.
Promoure i difondre iniciatives de prevenció de les diferents formes de violència envers les dones i donar-hi suport.

Des de l’Ajuntament de Sineu denunciem qualsevol forma de violència contra les dones en el món. En qualsevol espai i en qualsevol àmbit! Especialment, en el nostre municipi, seguirem recolzant i sumant-nos a tots aquells col·lectius i moviments a favor de les dones, per a unir esforços i aconseguir més prest que tard una vida lliure de tota violència contra nosaltres i les nostres nines i nins.

Diem NO a qualsevol forma de violència contra les dones. Juntes, som més fortes.

Moltes gràcies a tothom.

 

Sineu, 24 de Novembre de 2019.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: