Les graveres mosseguen fort el puig de Sant Onofre

Una notícia publicada pel periodista Joan Sitges al Diario de Mallorca pren esment sobre la intenció de fusió entre dues graveres del terme de Sineu, “Cas Saboners” i “Son Tey”. Segons informa Sitges, la gravera de Son Tell ha presentat el projecte de fusió amb la de veïnat, de Cal Saboner, separades només per una trinxa que fa partió entre les dues finques. El projecte, bàsicament consisteix en dinamitar la paret que ara les separa i cerca prolongar l’explotació pedrera legalment durant trenta-quatre anys més.

Una gravera amb problemàtica mediambiental

La gravera de Cal Saboner va restar paralitzada entre 2018 i 2019 per ordre de la Comissió Balear de Medi Ambient perquè es va detectar que l’explotació havia entrat dins la zona de protecció ANEI (àrea natural d’especial interès) correponent al puig de Sant Onofre, en concret afecta el coster sud-est entre el puig d’en Carnisser i el puig Romaní (la part del massís de Sant Onofre que està dins el terme de Sineu).

Amb color verd fluix el mapa indica la zona de protecció ANEI [font SITIBSA-IDEIB]
Imatge en què s’aprecia la part quadrada de la gravera “Cas Saboners” que entra dins l’ANEI del puig de Sant Onofre [font SITIBSA-IDEIB]

Segons explica l’article publicat al diari, el nou projecte presentat per “Gravera Sineu S.L.” estava en exposició pública quan va entrar l’estat d’alarma. Quan aquesta situació acabi, es reprendrà la informació pública del projecte. Serà llavors que qualsevol interessat podrà presentar al·legacions al projecte de fusió.

Per la seva banda, consultat per a l’article el GOB, per mitjà de la seva portaveu Margalida Ramis, considera que el conjunt de les dues graveres que pugui sorgir del projecte s’hauria de sotmetre a una nova avaluació d’impacte ambiental. Precisament també avui, Dia Mundial de la Xarxa Natura 2000, l’entitat ecologista reclama al Govern de les Illes Balears que impulsi amb més força la planificació dels espais protegits i que siguin dotats d’instruments de gestió adequats.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: