El Govern presenta a Sineu els “minidesdoblaments” de les vies del tren, per a millorar el servei ferroviari


El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, juntament amb el director general de Mobilitat, Jaume Mateu, i el gerent d’SFM, Mateu Capellà, ha presentat avui a l’estació de Sineu el projecte dels Punts d’ Avançament i estacionament de Tren (PAET) en la línia ferroviària entre l’estació d’enllaç i la de Manacor.

La construcció dels PAET permetrà obtenir millores en l’explotació del servei, en el seu manteniment i prepara la línia per a un increment de freqüències, que podran passar a ser de 40 minuts.

El projecte del PAET inclou tres punts distints d’avançament i estacionament en la xarxa, que anirem desenvolupant progressivament.

-Els tres punts d’encreuament s’ubicaran:

-el primer, entre l’estació d’enllaç i la de Sineu (punt quilomètric 37,8)

-el segon, entre l’estació de Sineu i la de Petra (punt quilomètric 47,7)

-el tercer, entre l’estació de Petra i la de Manacor (punt quilomètric 58,6).

Cadascun dels PAET funciona com un petit desdoblament de la via, per a la qual cosa s’han d’instal·lar dos desviaments a la via general i executar tota l’obra d’ampliació de la plataforma, construcció de la superestructura de via, instal·lacions d’electrificació i instal·lacions de seguretat, que comprenen els elements de senyalització, enclavament, comunicacions i altres instal·lacions auxiliars necessàries per garantir el correcte funcionament del sistema.

Els punts d’avançament permetran:

– Creuar dos trens en determinats punts i, per tant, millorar la regularitat i fiabilitat de l’explotació ferroviària en aquest tram: un eventual retard podrà ser recuperat mitjançant creuaments en PAET, afavorint el compliment dels horaris.

– Augmentar la capacitat de la línia, de forma que es podran incrementar les freqüències de forma significativa.

-Millorar l’explotació del servei i el manteniment perquè es podrà estacionar la maquinària necessària per al manteniment tant de la catenària com de la via (que ara són sempre als tallers de Son Rullan a Palma) i se facilitarà la recuperació del trànsit en casos d’avaria.

El primer PAET que s’executarà -i el que avui ha estat presentat pel conseller Marc Pons- és el segon, ubicat entre les estacions de Sineu i Petra, en el terme municipal de Sineu.

El Consell de Govern va autoritzar divendres passat la despesa destinada a l’ execució d’aquest PAET, amb un pressupost de 2,6 milions d’euros.

La previsió és que les obres i la instal·lació de la tecnologia que es precisa s’iniciïn a principis de 2021. Paral·lelament s’anirà fent feina en l’execució dels altres dos PAETS.

Amb la posada en funcionament del primer dels PAETS que s’executarà (l’ubicat entre Sineu i Petra), juntament amb l’increment de personal/maquinistes (compromès amb els sindicats), les freqüències actuals Palma-Manacor cada 60 minuts podran passar a ser freqüències cada 40 minuts.

Aquestes freqüències es podran rebaixar més encara quan es completi tot el projecte i disposem de tres PAETS al llarg de la via entre l’estació d’enllaç i Manacor.

La inversió que requerirà el conjunt dels tres és de 8,1 milions d’euros.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: