Mucada 2020. Aquests són tots els vídeos de la primera Mucada virtual.

Si nosaltres no podem anar a la Mucada, la Mucada vendrà a nosaltres (per fibra òptica, ADSL o dades mòbils…). Aquest ha estat el propòsit de la Muchal Foundation, enguany, davant el repte que suposava la impossibilitat de fer actes al carrer. Que Much i Muca haguessin de quedar, aquest segon dilluns d’agost, en el seu amagatall del puig de Reig no ha volgut dir que no hi hagués festa. L’alegria, la disbauxa i l’estil que ha caracteritzat la celebració en honor a les feres de la mitologia nostrada no s’han perdut per les bardisses de les xarxes virtuals. La Muchal Foundation ha complit amb les expectatives que els anys li han enlloscat, d’esser l’encarregada de dissenyar la festa de nova fornada més estrambòtica alhora que, per bé o per mal, la que ha atret més públic de tot Mallorca. Els organitzadors habituals arribat als confins del confinament forçat de la torrentada rosa i han escampat el contagi del virus que cada mes d’agost enrampa els sineuers i els centenars d’externs que saben connectar amb l’essència del que és la Mucada; una festa popular alliberada dels esquemes feixucs de la tradició i del costum.

Cartell oficial de la XVII Mucada

La Mucada de 2020 ens ha arribat en imatge i so. Els vídeos preparats aquests dies, entre brainstormings, bones rialles i es coneix bé que molt de temps invertit en edició, són d’accés lliure tant per les xarxes socials habituals com a la plataforma de vídeo on-line més emprada (Youtube); hauran omplit el temut buit que deixava l’infaust any 2020 amb les més que necessàries mesures de contenció.

Dissabte dia 8, dos dies abans, el primer vídeo emès per Muchal Foundation ja ens deixava entrellucar quin seria el format de la no-Mucada (si ens referim a la part física). Era el “Comunicat urgent de la Muchal Foundation“. Per una banda deixava clar i reiterava que tots els actes habituals quedaven cancel·lats, cosa per la qual demanaven “responsabilitat i seny”, i per l’altra tiraven les fisques sobre temes d’actualitat i cap als seus companys vilafranquers de la Revolta.

L’endemà, el dia abans de la festa, anunciaven als seus seguidors que la Mucada seria “un any diferent però no menys especial” i que dia 10 oferirien una “Mucada virtual”.

La Mucada de 2020 en imatge i so

Dilluns dia 10 d’agost, esperat i definitivament resignats a haver-ho de celebrar d’una forma diferent, seguint les hores habituals de cada acte, publicaren els vídeos acompanyats d’expressius missatges que hem reproduït just damunt cada vídeo, seguint la cronologia de com han estat emesos.

11.00 h Romeria al puig de Reig

“TODAY IS THE DAY

Obriu balcons i feis sonar el corn! Amb la ment, enguany fora pols ni paparres, hidratau-vos i pujau al puig de Reig.

Oh, quin gran goig quina joia!”

11.30 h Concentració a la placeta de l’ajuntament

“Ja som a Magaluf-Aqualand 2.0.

Brou, suc i verrim. Fresqui fresqui!”

12.00 h Pregó

Ooohhh mamma mia! Arriba el pregó revetler! Quines remenades de guitarró!”

Aquest pregó cantat amb lletra de l’enigmàtic George Muchstaki, ha estat interpretat pel cantador i guitarroner Toni Adrover Mel, membre del grup “Es Revetlers”. El pregó encara ha pogut seguir els cànons del pregó anual en què, habitualment, se solen despatxar temes d’actualitat en veu de qualque personatge, encara que enguany ha hagut de ser trempat amb imatges dins l’òrbita de la filosofia mucal. Una nova incursió de la Mucada en el món de la festa popular d’arrel, com diu Miquel Tugores Monara “entram dins el món de les tradicions per fer-les explotar al mateix temps que les donam a conèixer”.

12.30 h Missatge de lo Much de Reig i la Muca

MUCHAL OFICIAL COMUNICATION

Un any tan especial ha requerit una intervenció especialíssima del Much i la Muca, Llorenç Ferriol i Neus Ribot, que han hagut de posar tot les seves virtuts en el camp de la interpretació per fer-nos arribar els seus neguits i la seva determinació per no deixar desert aquest curs mucal. Prorrogaran el seu bienni fins que sigui necessari, perquè de cap manera la Muchal Foundation va voler consentir que haguessin d’acomiadar-se dels dos anys que els corresponen sense gaudir del calor dels seguidors de la colla banyuda.

El missatge que apareix en el vídeo diu:

“16 anys sense aturar una festa de pinyol vermell, meravellosa, plena de llum i de colors.
Com a Muca i Much podeu estar segurs que molt ens ha costat haver d’assumir que l’any 2020 no era un any per a celebrar-ho tots plegats, però les circumstàncies d’ara no ens faran plegar veles i hem prorrogat, fins que hi pogueu ser tots fora passar pena, l’honor d’encarnar la colla a la festa més viral que mai hagin fet a Sineu.

Enguany quedam dins la cova, amb seny i responsabilitat, esperant que l’any que ve tot sigui més alegre i més fester.
Molt d’amor i molt de rosa
pels segles dels segles.

Neus i Llorenç (Muca i Much 2019- ….)”

13.00 h Baixada d’en Rasputín i encérvol

1 de enero, 2 de febrero, 3 de marzo, 4 de abril, 5 de mayo, 6 de junio… 10 d’agost Sant Mukín!

17.00 h Enqüentro al mercat

“L’amor és com un tremolor; tremolor que sentim any rere any en el sempre entranyable Enqüentro.

Aiii Muqueta, com m’agrada que t’aferris!”

21.00 h Fi de festa al so de “New York, New York”

“BYE BYE mi picolissima dama… Fins l’any que ve! 

Si el #putavirus ens ho permet, vos prometem que no faltaran abraçades. I want to be a part of it. Niu Iorc Niu Iorc!

VOS ESTIMAM A TOTS IGUAL!”

#viscalomuch #viscasamuca #viscasamucada #viscasineu 

Segona versió del cartell de la dessetena Mucada, amb un lema ben expressiu de com molts hauran qualificat la situació viscuda l’Any del Coronvirus, 2020.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: