En Miguel Bosé té raó i, respecte al nombre de contagiats a Sineu, ens tenen enganats

No hi hauria res més groller que jo digués a un perruquer, a una logopeda, o a un ferrer, com han de fer la feina. També seria molt kamizake voler discutir amb un mecànic sobre la millor manera per reparar el meu cotxe, o amb una cuinera sobre com preparar millor l’ensaladilla, o amb un fotògraf sobre com reduir la lluminositat d’un espai que es vol retratar.

No obstant, cada dia en surten que xerren, opinen, debaten i s’emprenyen, sobre coses que no saben. Un exemple recurrent és el de la llengua. Habitualment tothom és lingüista o filòleg, i per exemple ja cansa sentir lo de “mallorquí sí, català no” i més beneitures similars.

Ara succeeix el mateix amb els virus. Tothom és biòleg, viròleg, metge o epidemiòleg, ara. Tothom ho faria millor que el govern. Es veu que les universitats no ensenyen bé, els científics no saben investigar, les organitzacions internacionals en salut pública son incompetents, en Fernando Simón és un entabanat, etc.

És penós el poc sentit crític de la població en general, que té barra d’escoltar més a un influmierder insociable a la vida real, o a un polític amb interessos particulars, que als experts en un tema. Aquí record els debats filosòfics que tenia de jove amb en Josep -el lleidatà- i n’Amorós -o Serradís– sobre la conveniència o no del sufragi universal, i de si no era millor un sufragi restringit als ciutadans amb uns mínims d’alfabetització. És catastròfic que el codi penal no penalitzi certes actituds com la dels terraplanistes -la Terra és plana-, gonelles -els de Sineu, els de Ciutadella, i els de Girona, xerram idiomes diferents-, antivacunes -no vacunaré els meus fills contra malalties contagioses-, i negacionistes diversos -de l’holocaust nazi, del coronavirus, etc.- perquè fan molt mal a la societat. Els disbarats emesos per la boca d’un Miguel Bosé en decadència, fa unes setmanes, fomentaren l’aglomeració de dues mil persones anti-mascaretes a Madrid, i el dia després ja hi hagué algun assistent que va ingressar a l’hospital per un quadre de pneumònia. L’abril passat el president nord-americà Donald Trump va suggerir injeccions de desinfectant per matar els virus, i el dia després ja hi hagué algun ingrés a l’hospital per intoxicació química del seu sistema circulatori.

La ciència és ciència. S’equivoca, rectifica, té uns tempus, etc. Però és l’única garantia contra els virus, el càncer, el canvi climàtic, l’estalvi energètic, la pervivència del ferreret i del linx ibèric, la disponibilitat d’aliments per a tots, la salut mental i l’economia dels bars de Sineu, per posar exemples (i, com veieu en aquests exemples, tot està relacionat amb la ciència).

El virus SARS-CoV-2 és conegut des de finals de desembre del 2019, només. Des de poc més de vuit mesos que s’està investigant sobre aquest bitxo. Els experts han canviat d’opinió mil vegades durant aquests mesos. Durant aquests mesos s’han anat fent descobriments que han fet modificar l’actuació dels governs de tot el Món, potser diverses vegades. La mateixa OMS no recomanava la mascareta -perquè segons els experts podia donar una falsa sensació de seguretat als que la duien posada-. Cap país s’ha lliurat de virus, i els governants de tots els països han anat fent el que han pogut. Jo mateix, en Miquel Puiggròs Noguera, que fa 22 anys que faig feina en matèria de sanitat, higiene, salut pública i sostenibilitat, a nivell internacional, he canviat de parer un grapat de vegades. Perquè sí. És el que toca. Anam aprenent. I ja avís ara, potser encara haurem de canviar mil vegades més de parer.

Amb tot això només vull posar un poc de seny sobre les mesures establertes, i fer un poc de pedagogia de tot plegat, a nivell genèric, global.

Òbviament que en Miguel Bosé no té raó. I a Sineu ni enlloc no hi ha més casos dels informats (avui en dia és molt complicat enganar en aquest sentit). Però pentura així, amb aquest titular, hauré aconseguit que més gent llegeixi aquestes línies.

Cuideu-vos!

Miquel Puiggròs Noguera

biòleg, especialista en salut pública i ambiental

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: