1500 euros de multa per les corregudes del cos de 2019. El batle voldria que la Conselleria veiés que no es maltracta cap animal.

L’Ajuntament ha assumit una multa de 1500 euros per haver contravingut el que disposa la Llei de protecció d’animals durant les corregudes del cos de l’any 2019. Així, al cap d’un any que l’ANPBA (Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales) denunciàs la Sala per haver tornat a penjar el pollastre i el conill de les canyes el dia de la Mare de Déu d’Agost de 2019, l’Ajuntament ha acceptat la seva responsabilitat davant la tramitació d’un expedient sancionador obert per la Conselleria d’Agricultura i Pesca arran de l’entrada en vigor de la Llei de protecció dels animals a les Illes Balears, que prohibeix l’ús d’animals a festes o espectacles si això els comporta maltractament, patiment o conductes antinaturals, i que també prohibeix recuperar festes amb animals. El batle Tomeu Mulet ha explicat a Díngola que respongueren a la Conselleria amb una explicació de les arrels històriques i tradicionals de les corregudes del cos, emperò que això no fou prou justificació i que havent parlat amb responsables de la Conselleria malgrat que, segons diu Mulet, “no consideraren que hi hagués maltractament” dels animals no hi hagué opció possible que pagar la sanció de 1500 euros.

El batle vol dur un tècnic al cos per a comprovar que no malmenen el conill ni el pollastre

Durant l’anterior legislatura l’equip de govern de Gent per Sineu va adaptar les corregudes llevant els animals de les canyes, encara que els deixaven dins gàbies per a lliurar-los als guanyadors que havien “corregut el conill o el pollastre”. L’any 2019, a les primeres Festes d’Agost amb govern de PP i Ciudadanos, es restituí la fórmula tradicional de penjar amb els peus fermats a la canya el pollastre i el conill amb el resultat de la sanció. Mulet, però, insisteix que no donen per acabada la intenció de tornar a penjar els animals a les canyes i que voldrien dur a les corregudes un manescal o un inspector de la Conselleria perquè comprovàs in situ que “en cap moment hi ha patiment o maltractament dels animals”, que ho haurien fet enguany si no haguessin hagut de suspendre les festes, però si tot va bé la seva intenció és fer-ho l’any que ve.

Imatge del nostre company fotògraf Macià Puig-gròs que va fer-se viral quan varen fer pública la denúncia

Les arrels històriques no justifiquen prou l’ús d’animals al cos

Encara que no se sap amb certesa de quan aparegueren el pollastre i el conill sostinguts a les canyes, certament, com argumentà l’actual equip de govern davant l’expedient de la Conselleria, la presència d’animals com a joia de les corregudes del cos és segurament a Sineu (i a molts d’altres pobles en què es feia aquesta celebració) anterior al segle XV; l’any 1401 és documentat un alou en el camp anomenat “el Cos de les Oques” on hi devien fer corregudes amb cavall de les quals el premi era una oca. Durant el segle XV hi ha qualque referència directa que esmenta les oques com a premi per als guanyadors de les corregudes; per exemple la de 6 d’agost de 1413 en què consta el pagament de dues oques que serviren per córrer el dia de Sant Jaume o una disputa durant la correguda de l’oca denunciada dia 15 de juliol 1458. Aquestes dades estan recollides en el segon volum de la història de Sineu titulat La crisi de la vila de Sineu (segle XV) editat per l’Ajuntament de Sineu l’any 1995, a cura de Bartomeu Mulet, Ramon Rosselló i Josep Maria Salom. Tot i aquest argument, la legislació favorable al benestar animal fa preveure una difícil repetició de les imatges que acompanyen aquest article, tal com pareix constatar l’èxit de la denúncia de l’associació animalista.

El guanyador amb el pollastre
Una de les corregudes més esperades, la dels fadrins pel pollastre

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: