L’Ajuntament de Sineu aprova una moció contra la Llei “Montoro” per poder disposar del romanent de tresoreria

Gent per Sineu presenta una moció contra l’acord entre l’Estat i la FEMP

L’Ajuntament de Sineu acumula un romanent de tresoreria, doblers ingressats als bancs i retinguts per ordre d’una Llei estatal coneguda com Llei “Montoro”, de 1.500.000 €, segons les dades del compte general de l’any 2018. Recordem que el pressupost de l’Ajuntament per al 2020 és de 2.910.000 €. Això vol dir que el doblers dipositats als bancs sense poder fer-ne ús equivalen al 51,5% del pressupost d’enguany de l’Ajuntament.

La Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, coneguda popularment com Llei “Montoro” perquè Cristobal Montoro va ser l’impulsor com Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques el 2012, any que va entrar en vigor aquesta Llei, estableix una “regla de despesa” per a les entitats locals limitant la quantia de despeses anual i fent que si hi ha un sobrant, aquest s’hagi d’acumular i retenir a les comptes bancàries d’aquests Ajuntaments.

Aquesta Llei, en vigor des del 2012, encara no ha estat derogada tot i que l’actual Govern de l’Estat s’havia compromès a derogar-la. Per això, som moltes les entitats locals i institucions supramunicipals que demanen la seva derogació perquè els Ajuntaments puguin disposar d’aquests romanents per a invertir al seus municipis.

Recentment s’ha aconseguit que la regla de despesa no s’apliqui als exercicis pressupostaris del 2020 i el 2021. Abans però, el Congrés dels Diputats havia rebutjar un acord entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que consistia en la cessió voluntària dels romanents de tresoreria acumulats als bancs al Govern espanyol, el qual els aniria tornant en 10 anys als ajuntaments que s’hi apuntassin, permetent-los que s’ho gastin però només en allò que l’Estat autoritzi; els ajuntaments que no cedien aquests romanents a l’Estat no podrien gastar-los sense ser intervenguts.

En el Ple ordinari del passat dimarts, dia 29 de setembre, el partit de l’oposició Gent per Sineu va presentar una moció contra l’acord entre l’Estat i la FEMP que va ser aprovada pel vot favorable de GxS, PP i C’s i l’abstenció del regidor del PSIB-PSOE. Aquest és part del contingut de la moció aprovada i de les demandes que fa l’Ajuntament de Sineu:

“L’Ajuntament de Sineu s’ha manifestat nombroses vegades a favor de la derogació de la Llei Montoro, però ens veim obligats a reincidir-hi perquè la proposta suposa un nou atac al municipalisme entès com la defensa de la madura capacitat d’autogovernar-se dels pobles i de les ciutats per donar resposta a les diferents i diverses necessitats que plantegen els ciutadans i les ciutadanes. Ara més que mai, atesa la crisi social i econòmica derivada de la COVID19, en què hem de fer front a importantíssimes inversions per tal d’assegurar la cohesió social i reactivar l’economia. I aquí més que mai, en unes Illes Balears infrafinançades i contínuament discriminades en els pressupostos estatals, la qual cosa ens acaba afectant per un efecte cascada als ajuntaments.

Per tot això

1.- L’Ajuntament de Sineu demana la derogació de la Llei de sostenibilitat i racionalització de l’administració local i l’aprovació d’un marc legislatiu descentralitzador que respecti els ajuntaments, donant-los capacitat competencial i sobretot econòmica per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

2.- L’Ajuntament de Sineu demana que els ajuntaments puguin disposar sense coaccions i lliurement del 100% dels romanents de tresoreria i superàvits.

3.- L’Ajuntament de Sineu demana que els ajuntaments participin de forma significativa dels fons europeus per a la recuperació econòmica causada per la crisi de la COVID19.

4.- L’Ajuntament de Sineu farà arribar aquests acords al Congrés dels Diputats, al Senat, al Govern espanyol, al Parlament de les Illes Balears, al Govern de les Illes Balears, a la FELIB i a la FEMP.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: