«Què passaria si redefiníssim el significat d’humà?»: s’ho planteja ‘Save The Med’

Tupa Rangel (en la foto esquerra) és ben coneguda en el teixit social sineuer. Miquel Puiggròs (dreta) és biòleg i membre del consell de redacció de Díngola.

Usar mascareta –millor dir careta, segons explica Joan Munar aquí (fes clic)– d’un sol ús, o guants d’un sol ús, i pitjor encara, tirar-los on un es troba, és perjudicial pel medi ambient. La substitució de certs elements rentables per altres d’un sol ús –usualment de plàstic–, en el negoci de l’hoteleria i la restauració, també son crítics per la degradació del planeta. Però podem fer coses per evitar-ho, a nivell domèstic i particular, segons explica el co-coordinador de Díngola.

La fundació Save The Med va demanar la col·laboració de Miquel Puiggròs, biòleg, especialista en salut pública i ambiental, i co-coordinador d’aquest mitjà, perquè explicàs què podem fer els humans en plena pandèmia mundial per no malmetre el medi ambient amb les accions que implica aquesta situació (us de mascaretes i guants d’un sol ús, etc.). Puiggròs és el gerent tècnic de Preverisk Group, empresa internacional dedicada a l’assessorament en sostenibilitat, turisme, seguretat, benestar animal…

Aquí teniu uns quants consells:

Què és Save The Med?

La sineuera Tupa Rangel Cardenas treballa en aquesta fundació. Tupa és veneçolana, de família d’activistes i revolucionaris, arribada a Sineu l’any 2013 després de viure dues dècades a Barcelona, i ben coneguda en el teixit social del nostre poble (Associació Nova Estació, etc.). La vàrem entrevistar al número 27 (desembre de 2017) de la Díngola en paper.

Save The Med (fes clic) és una ONG que es dedica a treballar per recuperar la rica biodiversitat de la Mar Mediterrània i per prosperar en harmonia amb les poblacions locals. Té diferents àrees, dedicades a la recerca científica (en la que col·laboren nombrosos biòlegs, ambientòlegs, geògrafs, oceanògrafs…), a l’educació ambiental, a la sensibilització ambiental, a projectes en sostenibilitat (com ara el Balears sense Plàstic), etc.

Redefinir el concepte d’humà

Save The Med i a l’agència de creativitat i tecnologia Patterson Agency, han iniciat la campanya #definehumano (fes clic aquí), una campanya per repensar el nostre paper a la natura. Mitjançant entrevistes, vídeos, infografies i altres materials, #definehumano convida els ciutadans a la reflexió i proposa accions per dirigir-nos cap a una societat més resilient, col·laborativa i que pugui convertir-se en un agent de canvi positiu.

A #definehumano han participat nombrosos científics, experts, pensadors i educadors. Aquí en teniu alguns exemples:

Dr. Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Brenda Chávez, periodista especialitzada en sostenibilitat i autora del llibre “El teu consum pot canviar el món”

Guillem Ferrer, fundador de Poc a Poc, Terra, Ànima i Societat i organitzador de la conferència “Educació per la Vida”

Salut Deudero Company, investigadora en ecologia marina i Professora d’investigació de l’Institut Espanyol d’Oceanografia

Rosa García, biòloga i doctora en Sostenibilitat, directora general de Rezero

Catalina Torres, doctora i professora d’Economia Aplicada a la UIB, secretària del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC UIB)

Miquel Puiggròs, biòleg i gerent tècnic a Preverisk, empresa dedicada a l’assessorament, formació i auditoria en riscos físics i higiènic-sanitaris

Mar Romera, mestra, llicenciada en pedagogia i en psicopedagogia, especialista en intel·ligència emocional i autora de el model pedagògic Educar amb tres Cs: Capacitats, Competències i Cor

Gabriel Morey, tècnic de Tragsatec, membre del Grup d’Especialistes de Taurons de la UICN i cofundador de la Fundació Save The Med

Fiona Tomas Nash, Científica Titular a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats UIB (IMEDEA UIB-CSIC)

Ricardo Sagarminaga, biòleg marí i científic de la Fundació Save The Med

Daniel Christian Wahl, biòleg titulat en Ciència Holística i Disseny Natural

Aina Calafat, coordinadora de projectes internacionals de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica / Agroecologia (SEAE)

Miquel Àngel Benito, president d’Eticentre, Centre per a la Gestió Ètica de l’Empresa.

A més, des de Bhutan, l’exministre d’educació i professor Thakur S. Powdyel parla sobre el valor de la “Felicitat Nacional Bruta” com a eina de canvi i mesura de l’èxit d’una societat basada en valors socials i ecològics.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: