[ ACTIVITATS CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES] Properament: lectura de textos, projecció del documental “Volar”i contacontes infantil

Una tardor farcida d’activitats conscienciadores per a les dones. 25N.

Des de fa unes setmanes Sineu bull d’activitats vinculades a la conscienciació i prevenció de violències de gènere contra les dones. N’és una bona mostra la campanya de sensibilització que l’Ajuntament ha posat en marxa gràcies a la convocatòria de subvencions per a entitats locals per a projectes de foment i suport a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, d’eliminació de qualsevol forma de discriminació per raó de sexe i prevenció i intervenció davant les violències masclistes per 2019 i 2020, atorgada per l’Institut Balear de la Dona (IBDona) i impulsada per la nova Agent d’igualtat de Sineu, Carlota Luna. Aquesta campanya fou presentada públicament a principi d’octubre i va dirigida especialment al jovent. Duu per títol “Si la teva parella o ex parella…” i es desenvoluparà amb la divulgació de materials informatius digitals, que seran difosos mitjançant les xarxes socials municipals, i amb l’elaboració i difusió de material informatiu imprès en diferents llengües. 

Inicialment es va inaugurar una exposició ben interessant, exhibida als baixos de l’Ajuntament  durant el mes de novembre, titulada “25 homes donant la cara contra la violència masclista”, que forma part de la campanya que la Direcció Insular d’Igualtat del Consell de Mallorca organitzà fa uns anys en ocasió del 25 de novembre, en motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i que ja ha recorregut nombrosos pobles de Mallorca. Consta de 29 panells amb la fotografia d’un home i una frase contra les actituds i diferents exemples de la vida quotidiana de violències masclistes.

S’han duit a terme, a més, una sèrie de tallers, alguns presencials a Sa Quintana i qualcun en línia, fruit del programa Genèrica-Formació de l’Escola per a la igualtat de la Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat del Consell de Mallorca, com Amor propi. Introducció a l’autodefensa feminista, sobre actituds i autoestima a càrrec d’Arena Petit; Relacions sanes i positives, impartit per Llucia Caldes, que ha tractat les relacions igualitàries amb la finalitat de detectar aquelles que resulten tòxiques; Ofèlia: El plaer de crear i créixer, un treball creatiu a través de la teràpia artística, impartit per Cris Pink; un Taller performatiu: Cosificació del cos de les dones, impartit per Mercedes Prieto i organitzat per Feministes en acció, Dones d’esquerra, Dones d’arrel i Ajuntament de Sineu. Per als més petits, hi ha els Contacontes per a la igualtat, impartit per Marga París. Llàstima que els horaris i el fet que no tothom domina el sistema Zoom hagi provocat una participació escassa.

A mès, aquest cap de setmana s’ha celebrat un Taller de serigrafia creativa i apoderament, a l’Espai Sant Marc, impartit per Aina capdevila i Marc Vidal, en què es treballarà la creació des d’una perspectiva feminista: els conceptes de sororitat i l’apoderament de la dona ens els diferents àmbits de la vida social -economia, salut, sexualitat, coresponsabilitat,…-. Esperen obtenir-ne bosses de creació pròpia amb els eslògans de les participants per repartir.

Hem d’afegir-hi també que tot això s’uneix a la voluntat d’organitzar properament la II Taula de Coordinació municipal contra les violències masclistes i ens consta que s’està treballant en una guia de recursos per a les dones que es troba en fase de preparació. 

A banda d’aquests tallers, també compten amb les activitats organitzades des de la Biblioteca. Ja fa uns mesos que projectaren en les sessions de Cinema lliure la pel·lícula Singled (Out) en la qual veiem la història de cinc dones fadrines i el que suposa aquest fet en diversos països del món. De cara al 25N han organitzat un conte coeducatiu per a infants de 3 a 10 anys amb la Bruixa Ma-maduixa i el de Paraules màgiques. Fada despistada, un contacontes impartit per Cecília Giménez, dirigit a infants fins a 9 anys, en els quals es treballa l’apoderament i l’autoestima des de la perspectiva infantil així com el llenguatge inclusiu i els patrons i estereotips corrents a la nostra societat. Finalment, i per als majors, tenim un Taller de Cinema i gènere, de caire virtual, a partir de dues pel·lícules -Gotas de lluvia i Ella se lo buscó-, impartit per Susana Nieri i Andrea Beltramo.

Per altra banda, Dones d’arrel ha establert una sèrie d’activitats, senzilles però que pretenen visibilitzar la ir un llsituació de desigualtat que patim les dones, a diferents dies del mes: dia 20, hi va haver una sortida al carrer amb una màscara de color lila; dia 21, es va proposar lluir un llaç negre; dia 22, penjar un llaç o pedaç lila al balcó; dia 23, dedicar una frase, una cançó, un poema,… a través del padlet de l’associació a les dones que han estat assassinades o a aquelles que pateixen encara en silenci; dia 24, a la plaça de les Dides, faran una trobada per a la lectura de textos, acompanyats de música, i dedicaran flors a les dones absents assassinades; dia 25, projecció de Volar de Bertha Gaztelumendi, a la sala d’actes de l’ajuntament, un documental on nou dones basques que han sobreviscut situacions de violència de gènere mostren com han aconseguit sortir-se’n.

En resum, unes setmanes d’intensa activitat a favor de les dones. Tant de bo segueixi aquest ritme durant molt de temps, ja que les estadístiques continuen sumant dones mortes cada dia, la qual cosa demostra que aquests actes són més necessaris que mai. Per desgràcia.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: