Preocupació en el sector de la restauració per les possibles noves mesures, i per les restriccions durant les festes de Nadal

Les possibles noves restriccions de sanitat i el manteniment de les actuals durant les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, preocupen el sector de la restauració local.

Díngola ha parlat amb personal de fins a cinc establiments de restauració de Sineu, i en tots hi ha una certa preocupació i molts dubtes per la possible implantació de les noves mesures contra la covid19.

Recordem que hi ha damunt la taula dues noves mesures, que podrien ser d’obligat compliment en breu. Una, la instal·lació de detectors de CO2 en els establiments tancats. L’altra, el registre de tots els clients que han consumit en el bar o restaurant.

La funció dels detectors de CO2 serà d’alertar al personal quan l’ambient estigui massa «carregat». Massa gent respirant dins un lloc, sense careta (perquè estan consumint), xerrant a un to més elevat del normal, és un factor que incrementa la possibilitat d’infecció –i més des de que els aerosols es consideren més importants en la dispersió del virus–. La quantitat de CO2 en l’ambient serà proporcional al número de gent, i augmenta quan la gent xerra molt o crida, no du màscara, etc. Per tant, serà un indicador del grau d’infectabilitat de l’aire.

El registre de clients consistirà en prendre les dades dels comensals –nom i llinatges, DNI, etc.– i el lloc on seuen –número de taula–. Amb això, en cas que en un restaurant o un bar hi hagi un brot, es podrà saber exactament qui hi havia al bar o restaurant, i es facilitarà molt la tasca de les autoritats sanitàries pel que fa al rastreig de malalts. Tanmateix, hi ha molts dubtes sobre la legalitat d’aquesta mesura. Són molts els experts en lleis que avisen de la possible contravenció de la Llei de Protecció de Dades Personals que suposaria aquesta mesura. Per altra banda, els propietaris dels negocis de Sineu amb els que Díngola ha parlat, no veuen clar com podrien dur a terme aquest registre: «i si el client no vol donar les seves dades?», «i què faig, pos una persona a l’entrada, darrere un faristol, demanant el carnet a tothom que entri?», etc.

Tot i la il·luminació nadalenca, tothom té clar que aquest no serà un Nadal “normal”.

I per Nadal, menjar per endur-se’n

Per altra banda, Díngola ha sabut que alguns restaurants que cada Nit de Cap d’Any servien sopars especials, enguany només faran menjar per endur-se’n. I és que hi ha molts sineuers que ja tenen decidit fer la darrera nit de l’any en una caseta particular o a casa. També donen per fluixes les dues setmanes primeres de desembre, en les que es celebren els típics sopars i dinars d’empresa: «com els col·loques, si són més de sis?».

Les autoritats sanitàries ja han advertit aquesta setmana que podria ser que per Nadal no s’afluixin les mesures, i que tot dependrà de l’evolució de les properes setmanes. Les dues setmanes de Nadal (des de dia 24 de desembre fins al 6 de gener) són setmanes en les que cafès, restaurants i bars de copes fan calaix.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: