No hi haurà matances, però sí que hi haurà frit de matances, i no hi haurà cavalcada, però si que arribaran els Reis

No hi haurà Fira de Matances, però el porc seguirà com a protagonista del segon cap de setmana de desembre, amb una mostra gastronòmica enfocada en els seus productes.

«No hi haurà una Fira de Sant Tomàs com la de l’any passat, òbviament, però cosa hi haurà» ha dit Tomeu Mulet, el batle de Sineu. Díngola ha parlat amb el màxim edil per conèixer quines festes ens esperen, tant per Sant Tomàs com per les festes de Nadal.

La fira de ses matances ha estat suspesa, al manco en el format que es va fer l’any passat, i que era una aposta forta de l’equip de govern actual. Tot i això, un mercadet artesà omplirà de paradetes locals el casc antic del poble, segons ha informat Mulet. Hi seran presents les carnisseries i xarcuteries, però també molts altres sectors locals artesans. El mercat serà el dissabte 12 i el diumenge 13.

Lligat a aquest, es farà una mostra de gastronomia centrada en el producte de matances i en el porc. Aquesta mostra s’ha organitzat amb la col·laboració del sector de la restauració del municipi. Durant els dies 11, 12 i 13 els restaurants i cellers de Sineu oferiran plats relacionats amb les matances, o altres plats més experimentals, però sempre elaborats a partir de derivats del porc i de productes locals. Així, aquest cap de setmana aquests restaurants oferiran des de plats tan típics com les sopes mallorquines, els escaldums, el llom amb col, el frit de matances o l’arròs brut, fins a propostes més atrevides com ara la sípia amb sobrassada, l’hamburguesa de botifarró o l’amanida tèbia de formatge i sobrassada.

«L’objectiu és el mateix de cada any, potenciar el comerç local i el producte artesà» diu el batle. Durant el cap de setmana hi haurà també diversos actes culturals.

Nadal i Reis

Com es veia venir, donada la situació sanitària que està patint tot el planeta, es suspenen les campanades per donar la benvinguda al nou any 2021 i acomiadar aquest. «No farem cap acte que pugui incitar a la gent a aglomerar-se» diu Mulet.

Díngola ha sabut que un bon grapat de restaurants que els anys anteriors feien menú i festa de Cap d’Any, enguany han optat per tancar i només fer menjar per endur-se’n. Sembla que el gruix de sineuers faran els seus sopars de la darrera nit de l’any a cases o a casetes de fora vila, i ja els planifiquen per poder complir amb tots els requeriments sanitaris.

Durant les dues setmanes de festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, es celebraran activitats que no provoquin concentracions de molta gent, com ara exposicions, presentacions de llibres, excursions, etc. Dia 24 la missa de Matines es celebrarà, a les 18h, tot i seguir les més exigents mesures de seguretat.

No hi haurà cavalcada de Reis, tampoc, però el batle ha assegurat que els Reis d’Orient arribaran com cada any, i aniran casa per casa.

Els Reis d’Orient arribaran com cada any, plens de regals, però enguany no hi haurà cavalcada,

Festa de l’Estendard

Com cada any, l’OCB Sineu organitzarà un acte per brufar les festes i per celebrar la Diada de Mallorca i l’arribada de la nostra cultura a Mallorca, quan les tropes de Jaume I entraren a la capital l’any 1229.

Enguany l’acte serà més breu i en petit format, per les restriccions sanitàries, i no hi actuarà la Coral Parroquial, que du un grapat de mesos sense assajar.  Serà dia 29 a les 19h, a la Placeta de Sant Marc.

L’OCB enguany també convidarà a una copa de cava per la Diada de Mallorca, però enguany serà en petit format (un n’informarem aviat).

Sant Antoni

Mulet ha afirmat que pel que fa a les festes de Sant Antoni (la festa més sentida de Mallorca) i de Sant Sebastià (copatró de Sineu), els dies 17 i 20 de gener, encara no es té res clar «perquè la situació sanitària canvia cada dia, i encara falta un mes i mig per aquestes festes».

El batle no descarta que es pugui fer algun acte, tot i que també té clar que difícilment es podrà fer cap gran nit de foc (recordem que la diada de Sant Antoni ja fa mesos que ha estat suspesa a Manacor i sa Pobla).

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: