Mallorca, la ciutat i regne.

En arribar el dissabte de Cap d’Any, en ocasió de la Diada de Mallorca, a més d’un ens revé el furor medievalenc i rememoram amb la imaginació com degueren ser aquells primers moments en què es configurà l’antic regne enmig de la mar, la ciutat, les viles -entre les quals de la prima fonc Sineu, si feim cas al nostre passat llegendari- i les alqueries d’antiga arrel sarraïna.

La Festa de l’Estendard, a Palma, enguany sense Colcada, i les seves commemoracions de la Part Forana, com la que organitzam els socis de l’OCB de Sineu (suspesa enguany, també, ja ho brufarem l’any que ve, si tot va bé i esperem que sí) representa el cimal més alt de la jornada, o el tronc d’on cada any reverdeixen les branques de la celebració i de la reivindicació. És quan molts recorden els temps de sobirania i d’institucions pròpies, de forans i ciutadans, de tot allò que de manera gairebé irremeiable -mantenim l’esperança, malgrat tot- estroncaren els Decrets de Nova Planta. Amb la vigència d’aquells decrets tot el que havia començat el 31 de desembre de 1229 de cop en sec va canviar, fins i tot el nom de la capital, que tornaria a ser “Palma” com en temps dels romans.

El nom de la capital de l’antic regne de Mallorca molts de pics ha volgut ser rescatat en la forma antiga per gent lletraferida o qualsevol que s’hi hagi volgut referir amb cert romanticisme per l’antigor, com a enaltiment d’aquella època sovint mitificada. La major part de vegades, gairebé sempre amb un error de base que ara explicarem, veim o sentim “Ciutat de Mallorca” com a alternativa o inclús forma contraposada a Palma, topònim oficial i absolutament correcte.

No hi hagué llavors (de 1229 a 1716) ni hi ha ara cap ciutat que tengui per nom Ciutat de Mallorca o Ciutat. Si recorréssim a consultar els papers guardats a qualssevol dels arxius històrics de l’illa aviat veuríem que hi ha un fotimer d’usos en què el nom de la ciutat (l’única ciutat fins que Carles V en concedí el títol a Alcúdia l’any 1523) era “Mallorca”. El nom de l’illa i de la capital era “Mallorca” o “Mallorques”. També és cert que popularment, i és segur que d’aquí ve la interferència que ens fa caure en l’error que comentam, ens hi referim com a ciutat. “Vaig a ciutat de compres al carrer del Sindicat”, “sóc de Sineu i faig feina a ciutat”, “Mai neva a ciutat”… Emperò el cas és el mateix que a Eivissa, prou conegut i assimilat; tothom pot distingir clarament la ciutat i l’illa, i interiorment, de forma col·loquial, els eivissencs es refereixen a la capital com a “vila” i a ningú li passa pel cap d’escriure “Vila d’Eivissa” a cap document formal ni a dir-ho en una conversa.

Qui vulgui aprofundir millor i amb més fonament en aquest argumentari pot consultar, entre d’altres, l’article del professor de la UIB i doctor en Filologia Catalana Gabriel Bibiloni a l’article “La ciutat de Mallorca: consideracions sobre un topònim” al qual podeu accedir en aquest enllaç https://bibiloni.cat/textos/ciutatdemallorca.pdf

Fent una volta per Alcúdia aquests dies -la que fou segona ciutat, en ordre de nomenament, de l’illa- vaig reparar en una altra evidència per ventura més assequible per a tots que els nombrosos papers que, ben clarament, anomenen la capital del regne de Mallorca com a “Mallorca” o més antigament “Mallorques”. Alcúdia és una ciutat coneguda arreu, entre altres coses, per les murades que encara conserven elements ben singulars que permeten de fer-nos una idea de com devia ser aquella població emmurallada, com per exemple dues portes d’accés: la del Moll o de Xara (que mira cap al port) i la de Sant Sebastià, també coneguda com porta de Mallorca (que mira cap a la carretera d’Inca). No té sentit demanar perquè anomenaren “porta de Mallorca” a un dels passos si tots donaven sortida cap a l’illa de Mallorca, tampoc no hi hem de cercar cap sentit d’homenatge a l’illa (això seria absurd). La localització de la porta, encarada cap a l’antiga carretera que va d’Alcúdia a Palma, travessant el Raiguer, no pot fer el motiu del nom més evident. Un temps, per tant, la carretera de Mallorca; de la ciutat de Mallorca.

La porta de Mallorca

Per tant, a bona memòria de la capital del regne, i del cap i casal de l’illa, i més que més en una data tan assenyalada com el 31 de Desembre, convé no confondre’ns i dir-ho bé. Mallorca és la nostra illa i fou el nom del regne, com també Mallorca fou anomenada la ciutat que tal dia com avui fou lliurada als que hi entraren a les ordres de Jaume I. L’evidència és tan sòlida com la porta alcudienca que en duu el nom.

Escut del Regne de Mallorca que estava damunt el portal de la porta de Mallorca d’Alcúdia. Actualment, està al frontis del casal de can Domènec de la mateixa ciutat.

[text i fotos de Joan Munar]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: