Què estan fent a la Quartera?

Haureu vist que fa uns dies que s’estan fent obres a la Quartera de Dalt. En concret s’estan reformant la coberta i la façana. «L’edifici necessitava un poc de reforma, per poder-la seguir utilitzant, ja que tenim diferents propostes pel seu ús futur, i sense aquestes obres no podíem tirar endavant». Són paraules del batle Tomeu Mulet a Díngola. Mulet va dir que, en tot cas, en acabar-ne les obres, l’edifici tendrà els mateixos usos que tenia fins ara: «per fer-hi sessions de Reiki, per afers socials, etc. encara que tenim també altres projectes» La reforma, projectada per l’arquitecta Maria de Lluc Florit, està pressupostada amb 75.000€ provinents del Pla d’Obres i Serveis del Consell de Mallorca.

Què és la Quartera i quin valor patrimonial té?

La Quartera (o botiga de blat), documentada ja el 1282, era un edifici públic on es venien cereals i llegums, i dipòsit si prenem l’accepció de magatzem de la paraula botiga.

Entre 1853 i 1854 es va esbucar l’edificació antiga i es va construir el nou edifici segons projecte elaborat pel mestre d’obres sineuer Miquel Dalmau i Fiol (Sineu, 1828-?). L’adjudicatari de la subhasta fou Pere Raimon Real i Gibert (Sineu, 1812-79), i el resultat va ser un edifici aïllat de planta rectangular compost d’una gran aula recolzada damunt un basament ja que es troba en una zona de gran desnivell. Una cambra ventilada, les finestres només tenien retxats. Les dues façanes llargues són idèntiques: al centre hi ha el portal i a ambdós costats dues finestres. Pel que fa a les façanes curtes, únicament la que dóna al Mercadal té finestra. Damunt el portal del carrer del Bisbe hi ha una làpida de pedra de Santanyí amb la inscripció Reynando Ysabel AÑO 1854, i damunt el portal del carrer Quartera s’hi pot llegir Alhondiga de Sineu, acompanyada de l’escut de Sineu amb unes espigues de blat (símbol de fertilitat). La coberta es defineix amb una teulada a quatre vents.

Va mantenir el seu ús fins a la construcció de les dues noves quarteres de la plaça Es Fossar (1909-10), i a partir d’aquest moment va anar canviant d’usos: mercat de verdures si plovia, sala d’exposicions durant les festes del tercer centenari de l’elecció de Sant Marc com a patró de Sineu (1945), va estar llogada a la fàbrica Géneros de punto Sinium, a mitjan dècada dels vuitanta del segle passat fou objecte d’una reforma i s’adaptà a aules per a cursos de la Mancomunitat del Pla, ús que encara conserva.

(del text: Miquel Puiggròs / Joan Vanrell)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: