375 anys de la festa patronal de Sant Marc

Fa un any el Consistori plantejà un #santmarcdesdecasa atesa la situació de pandèmia global amb tot un seguit de propostes enginyoses i enguany ha apostat per mantenir la festa patronal adaptada a les circumstàncies de la Covid-19. Amb la voluntat de mantenir l’activitat al municipi, els actes tradicionals i les noves propostes s’han reinventat i es condicionen a les recomanacions sanitàries per garantir les distàncies de seguretat, l’ús de la mascareta, evitar aglomeracions i permetre controls d’accés i aforament (enllaç a programa de festes: http://bit.ly/3gfW7FX). 

Aquest any la festa patronal de Sant Marc celebra la seva 375a edició, recordem que la Universitat de Sineu va escollir l’Evangelista per patró de la vila el 29 de juny de 1645 i que l’any següent es va festejar per primera vegada el seu patronatge.

Un lleó per a portar la relíquia ex ossibus Sancti Marci Evangelistae (1943)

Joan Rotger i Niell Querol (Sineu, 1885-1966) encarregà a l’escultor manacorí Miquel Vadell i Pastor (Manacor, 1881 – Palma, 1961) un tabernacle amb un lleó alat, símbol de l’Evangelista, de mida natural per a portar la relíquia del sant a les processons. Aquest fou beneït el 1943 per l’Ardiaca de la Catedral, el canonge Francesc Ortega de la Lorena, i en foren padrins de la benedicció els germans Magdalena i Rafel Rotger i Mestre (ROTGER, 1944: 205), nebots del canonge (eren fills de Bartomeu Rotger i Niell Querol (Sineu, 1876-1935)). De llavors ençà guarden i conserven el tabernacle els descendents d’un altre germà del canonge, de Domingo Rotger i Niell Querol (Sineu, 1874-1913), primer Maria Rotger i Ferriol Querola (Sineu, 1911-2012) i actualment Domingo Ribas i Rotger Putxet (Sineu, 1944). Aquest darrer, el 2015 quan el rector Mn. Guillem Feliu i Ramis va recuperar la processó de Sant Marc, va cedir-ne l’ús a la parròquia sineuera i de llavors ençà es conserva dins el temple parroquial.

Mn. Bartomeu Mulet i Ramis (Sineu, 1916-2008) a la Consueta Parroquial descriu el tabernacle de la següent manera:

La peana sobre la cual es llevado el relicario en las procesiones consiste en un león alado, el de San Marcos; sobre una pequeña roca se coloca la Cruz-relicario, bajo cuyo brazo izquierdo hay la cabeza del león de la visión ezequeliana; con una pata delantera sostiene la pluma de ave con que San Marcos escribió el Evangelio. En la parte delantera y cabe [sic] la melena del león hay el libro abierto en su primera página escrita en griego. Artísticamente, la palma del martirio rodea la roca y el efecto que se obtiene de todo el conjunto es digno de elogio (MULET, 1943: 29).

Processó de Sant Marc de 1963 (fotografia cedida per Tolo Ribas i Rotger Putxet (Sineu, 1937-2020)


01_Mateu Estela i Antich Estela (Sineu, 1936-2001), 02_sense identificar, 03_Antoni Ribas i Sabater Putxet (Sineu, 1907-1969), 04_Mn Bartomeu Gomila i Vallespir Gomiles (Costitx, 1921-Pama, 1996), 05_Antoni Fuster i Oliver Canyaret (Sineu, 1935), 06_Rafel Rotger i Mestre Querol (Sineu, 1905-1975), 07_Mn Gabriel Ferriol i Antich (Sant Joan, 1923), i 08_Mn. Jaume Mulet i Ferriol (Sineu, 1899-1982).

BIBLIOGRAFIA

MULET RAMIS, Bartomeu (1943) Consueta de los actos de culto celebrados en la Iglesia Parroquial de Nuestra Señora de los Ángeles de Sineu. 1941 (Arxiu Parroquial de Sineu). 

ROTGER NIELL, Joan (1944) L’església de Sineu. Palma: [s.e.].

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: