Avui, Diada de Sant Jordi, moment per a la cultura i la identitat nacional, però també per reivindicar la igualtat de gènere

La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi (l’any 303 després de Crist). Jordi, cavaller sota les ordres de l’emperador romà Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat.

Per què es regala una rosa?

shutterstock_51292645

La història per la qual és conegut Sant Jordi és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se Cleodolinda, una preciosa donzella. És un bocí de la narració que va escriure Iacopo da Varazze (un frare dominic italià) al segle XII en la seva obra “La Llegenda Àuria”. La llegenda es va escampar per tot Europa fins a arribar a la Corona d’Aragó, i per això, avui, els Països Catalans celebren la festivitat.

La llegenda diu que després d’un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat i que dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer un roser que floria amb profusió cada mes d’abril. Aquesta és l’explicació que la tradició oral dóna al costum de regalar roses per la diada de Sant Jordi.

Països Catalans i l’amor

Sant Jordi, especialment en el Principat, es celebra el 23 d’abril, quan en altres comunitats és el Dia del Llibre. En el Principat el sant és símbol de la cultura i l’amor, i la festivitat és una jornada que reivindica la cultura catalana i que alguns diuen que és com una segona diada de Catalunya (igual que a Mallorca, la festivitat de Sant Antoni –17 de gener–  també és molt sentida, tot i que la diada és el 31 de desembre). A Catalunya la festa és considerada el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l’estimada. A la dècada de 1930 s’hi afegí el costum de regalar un llibre a l’al·lot, amb motiu del dia del llibre.

El mateix dia també és la Diada Nacional de l’Aragó.

Sant Jordi i la igualtat de gènere

Els darrers anys, amb una més intensa presa de consciència de la societat pel que fa als aspectes d’igualtat de gènere, s’ha debatut prou el caràcter masclista de la llegenda: una pobre donzella dèbil capturada per un malèvol dragó, i que és salvada per un garrit cavaller. Mentre des del punt de vista d’identitat nacional i des de la perspectiva cultural no es discuteix el valor de Sant Jordi –de la festa de Sant Jordi, volem dir–, sí que ha quedat obert un debat sociològic pel que fa a igualtat. I això ho podreu comprovar fent “una volta” per les xarxes socials i parant atenció als nombrosos memes.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: