Quantes vegades s’ha suspès la fira de Sineu?

Bocí d’un pòster que vàrem publicar en el número 24 de la revista en paper [foto: Xema Estela].

La covid19 ha fet suspendre per tercera vegada en la història –des de que se’n té constància, volem dir, ja que en 700 anys és com a mínim estrany que no s’hagi suspès alguna vegada més– la fira de Sineu. Fins el passat dilluns 26, un mercadet artesà enguany havia de substituir-la, però després de diverses reunions mantingudes entre el consistori, la FELIB –Federació d‘Entitats Locals–, etc. es va decidir de suspendre-ho tot.

L’any passat ja es va suspendre la fira per motius sanitaris. I és que érem als inicis d’aquesta pandèmia, la pitjor dels darrers temps. Qui va suspendre la fira aleshores no va ser el batle, Tomeu Mulet, sinó el govern central a través del seu primer estat d’alarma, que ens va tenir confinats dos mesos i mig.

La meteorologia ja havia fet suspendre la fira del 1992. El batle, aleshores Andreu Matas Remos va dir que «sa fira, o es fa el primer diumenge de maig, o no es fa», segons Gabriel Florit –vegeu el dossier especial de Joan Vanrell i Antònia Real a la DíNGOLA núm. 28, març 2018–.

Fins i tot l’Any de la Grip –l’any 1918– la fira no es va suspendre. Això sí, es va posposar pel diumenge següent.

A mitjan segle XIX es varen prohibir les fires i mercats, arran d’una pandèmia de còlera –una malaltia bastant recurrent durant la història, causada per la ingestió d’aliments o aigua contaminats pel bacteri Vibrio cholerae–. DíNGOLA no ha pogut, però, corroborar que aquesta prohibició es fes efectiva.

Tanmateix donava mal temps, per aquest diumenge

Si us serveix de consol, la predicció meteorològica per aquest cap de setmana és de pluges (feu clic aquí).  

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: