Sineu, vist des dels seus fumerals

Va començar en el número 0 de la revista –setembre del 2010– i porta 11 anys publicant a raó de sis fumerals per número –4 números per any–. L’arquitecte Joan Vanrell Torelló, president de la delegació local de l’Obra Cultural Balear, i redactor de DíNGOLA especialitzat en temes d’història, religió, etnologia, arquitectura i urbanisme, va publicar un fumeral situat en el núm. 26 del carrer Major com a primer fumeral d’aquesta secció de la revista. Una foto del fumeral i una breu descripció. I així amb quasi dos centenars i mig, ja. La setmana que ve, quan surti el nou número de la revista, el fumeral de l’actual Forn Pa Nord serà el 237è.

237 fumerals diferents que, lluny del fet arquitectònic en sí, suposen una mostra de la varietat que podem trobar segons la tipologia i antiguitat de la casa. Són un detall en el que normalment no ens fixam, perquè estan situats en la teulada, però que són un reflex del tipus de construcció que els sustenta, de la imaginació de l’arquitecte que els va dissenyar o el picapedrer que els va fer, i del que s’estilava quan els varen construir. En el seu conjunt, doncs, els Fumerals de Vanrell suposaran un document força interessant per a estudiosos futurs.

La dels Fumerals és, a més, una secció estimada pels lectors. Potser perquè no és una secció habitual, corrent. De fet, són varis els lectors que, en donar-nos l’opinió, ens ho expressen. «No tocàssiu els fumerals!». «Noooo, madona, no els tocarem, no passeu pena».  

Cosetes d’aquesta DÍNGOLA nostra… que hi hem de fer!  

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: