El Ciclop 2021 uneix l’escena contemporània balear amb artistes visuals i el teixit social de Sineu

La sisena edició del Festival de Teatre Visual de Sineu, Ciclop 2021, arriba els dies 10, 11 i 12 de setembre a la capital d’Es Pla per oferir, com és habitual, un programa farcit d’espectacles innovadors, participatius i de nous llenguatges per a tots els públics.

Organitzat pel C.IN.E. i l’Ajuntament de Sineu, i amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics i el Consell de Mallorca, el festival compta amb la col·laboració de nombrosos sineuers, artistes visuals i associacions de la vila.

En un context en què la pandèmia condiciona dia rere dia la gestió cultural, el mercat d’arts escèniques cerca reubicar-se dins un nou ecosistema a cavall entre la seguretat i sostenibilitat econòmica i ambiental. És per això que els artistes balears i les propostes de Km0 tornen, un any més, a ser el focus del Ciclop. D’una banda, per refermar el suport a la cultura local en temps de crisi i, de l’altra, per minimitzar els desplaçaments internacionals que poder tenir impacte en la seguretat i condicionen la petjada mediambiental del festival.

Art visual

Enguany el protagonisme s’estén als artistes visuals, i 6 creadores i creadors (dels camps de la fotografia, la il·lustració i el disseny de moda) establerts a Sineu tendran cabuda dins el programa del Ciclop 2021, dins el ja tradicional espectacle del poble, que enguany du el títol d’Efímers.

Plataforma per a l’escena local contemporània

Els eixos que travessaran el festival orbitaran el complex tema de les relacions: les interpersonals i socials, les de la comunitat i també les que tenim amb el propi cos i el territori. Són temes als quals ens aproximarem no només a través del teatre visual i les arts escèniques contemporànies sinó també mitjançant activitats paral·leles com un taller per a joves sobre “Relacions sanes i positives” o l’exposició Talking Bodies del fotògraf mallorquí Lucas Ottone, on el cos n’és el protagonista.

Pel que fa als espectacles, dins les propostes més actuals i de nous llenguatges hi destaquen peces com Ginoide, de la cia. Baal, o el work in progress ‘Medea (moltes històries poden ser contades a partir d’una sola)’ de La Contrapiel Teatro. Pel que fa a les propostes per a tota la família, cal esmentar Les petites coses, de La Mecànica i nOu, peça de dansa revisitada per la cia. Mariantònia Oliver.

La Mecànica

L’escena participativa i social

Una de les línies artístiques que no hi pot faltar al Ciclop és la participativa: és per això que enguany el públic podrà formar part activa de projectes com Partycitypate (Andrea Cruz, Irene Pascual, Carles Gispert i Reyes Pérez) o viure de forma íntima la interpretació personal d’una illa utòpica gràcies al work in progressIsla Utopía’ (Cia. Îsles Flottantes, Dinamarca). Aquesta és, de fet, l’única companyia convidada internacional d’enguany, en el marc del projecte Island Connect –que té el suport del programa Creative Europe de la Unió Europea– i es podrà seguir en directe des de qualsevol part del món via streaming.

Partycitypate

D’altra banda, el focus social enguany estarà posat en les relacions de parella: d’aquí que la peça que obre el festival sigui La pareja (in)sostenible, de la companyia eivissenca Inés Sarmiento, que es complementarà amb l’esmentat taller sobre relacions sanes per a joves, organitzat en col·laboració amb el programa Genèrica del Consell de Mallorca.

La recuperació de la participació dels Dimonis de la Cova des Fossar dins el Ciclop, una de les propostes amb més calat social dins el poble, també n’era un objectiu quan es va plantejar el programa. Malgrat no poder oferir un correfoc tradicional, enguany els dimonis es reinventen i ofereixen la desfilada “Dimonis Fashion Week”, on es podrà veure l’evolució de la vestimenta “dimoniera” durant els darrers 14 anys.

Ines Sarmiento

Sostenibilitat, Km0 i professionalització

Una de les tendències que han pres més força durant els darrers anys dins el circuit d’arts escèniques a Europa és fomentar el touring respectuós amb el medi ambient i contribuir a la sostenibilitat econòmica del sector cultural. Precisament les noves fórmules de suport a la creació i a la mobilitat seran alguns dels temes principals de la jornada professional CICLOP PRO, una trobada híbrida (presencial i virtual) que comptarà amb la presència de representants de l’Institut Ramon Llull, el festival Escena Poblenou o el programa europeu Island Connect, entre d’altres.

Finalment, dins el programa professional enguany s’ha programat, amb suport d’A/C Española, una extensió del festival Ciclop, que alhora contribueix a proporcionar un marc de trobada entre creadors nacionals i internacionals. Es tracta de la CICLOP EXTENSION LABORATORY WEEK (11-16 d’octubre), un workshop intensiu on la companyia neerlandesa United Cowboys treballarà amb  un grup d’11 creadors balears.

Programació completa: fes clic aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: