La cara oculta de la cultura popular; conferència del manacorí Rafel Perelló

El proper 26 de novembre, a les 7 h del vespre hem convidat el manacorí Rafel Perelló perquè faci una conferència amb el títol “La cara oculta de la cultura popular: màgia, bruixeria i superstició”.

Rafel Perelló es defineix com “guia preturístic”, és a dir, coneixedor i interpretador, per als que no ho coneixen, de la forma de vida a Mallorca abans que el turisme es fes l’illa seva. S’interessa per l’etnografia d’aquella societat en vies de desaparèixer de tot i aprofundeix en l’antropologia cultural (mites, creences, costums, normes, valors…). Fa anys que entrevista persones que han superat, en moltes ocasions de llarg, la vuitantena d’anys; aquestes entrevistes actualment són publicades a la revista manacorina Cent per cent (en aquest enllaç trobareu les entrevistes publicades en el digital). Normalment, es tracta de gent dedicada a fer feina pel camp o a la mar i a totes sorprenen les explicacions que donen els entrevistats sobre la seva vida quotidiana i els fets extraordinaris que marcaren les seves vides o les de tota una generació (guerra, canvis econòmics, avanços tecnològics…). Una de les coses que més enllepoleixen els seus lectors, i a ell mateix, és la llengua parlada pels entrevistats: un retrat de la llengua viva durant el segle XX que en la darrera cinquantena d’anys es desfà de cada dia més aviat. És un cercador infatigable de paraules i expressions genuïnes, moltes de les quals no són ni al Diccionari Alcover-Moll. Deia en una recent entrevista al diari Ara Balears que “avui dia hem d’explicar el significat de les paraules que llavors tothom sabia què volien dir”, segons el seu parer, el crivell idiomàtic és molt gros entre els joves i la gent major.

La seva quimera l’ha duit a voler compartir els seus coneixements i divulgar-ho per totes les vies possibles; no només a la premsa forana, també és un actiu usuari de les xarxes socials Twitter @rperellob i Facebook. També ha publicat el llibre Els rojos ja són aquí!: El desembarcament republicà a Mallorca contat pels darrers testimonis; actualment té en preparació altres publicacions en forma de llibre sobre el curanderisme, cultura tradicional, bruixeria, i sobre temes relacionats amb la pagesia.

La conferència que impartirà aquest “investigador cultural” serà doncs divendres 26 de novembre, a les 19 h, a la Sala de Batles de l’ajuntament, amb la sempre inestimable col·laboració de la Biblioteca Municipal. Hi ha una cabuda limitada de 50 persones, cosa per la qual han de fer inscripció al formulari d’aquest enllaç https://forms.gle/HbJv9HJmooRxK5WU9

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: