[AVANÇAMENT DÍNGOLA EN PAPER] Com hem de fer el betlem i l’arbre per ser sostenibles?

Possiblement aquests dies en algunes cases s’haurà fet un betlem. O un arbre de Nadal. Especialment si hi ha infants a casa.  

Fer un betlem pot suposar fer malbé la garriga, i hem d’evitar-ho. El mal que es pot fer és per l’ús de plantes que arrencam del seu medi natural, tot i que això no és permès de fer-ho, o al manco, no en certes zones.  

Facem un repàs d’aquestes plantes que usam ara per Nadal per decorar les cases mallorquines:

  • Berbeta (Pseudoscleropodium purum): és una molsa que fixa el substrat i reté la humitat, i si l’arrencam podem afavorir l’erosió del sol, a part d’eliminar unes condicions ambientals que eren òptimes per altres vegetals, fongs o animals.
  • Cirerer de Betlem (Ruscus aculeatus): fa unes bolletes vermelles, davall dels cladodis –una mena de fulles–, i això fa que de vegades s’arranquin branques d’aquest arbust per decorar la casa o el betlem.
  • Pi (Pinus halepensis): encara que ara ja han estat substituïts per arbres postissos (de plàstic, cosa que no és una solució més sostenible) o per avets cultivats (Abies alba), durant molt de temps s’havien tallat pins joves per muntar l’arbre de Nadal a casa, una tradició importada de fora, no mallorquina.

En el proper número de DíNGOLA, que surt la setmana que ve, us explicam com heu de fer el betlem o l’arbre perquè siguin sostenibles.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: