El periple de Valtònyc, aquests darrers 10 anys, fins a deixar en ridícul la justícia espanyola

La notícia que ha publicat DíNGOLA avui matí (fes clic) ha estat la notícia del dia també a gairebé tots els mitjans. Com ha arribat però, un jove de 28 anys, a ser portada de tots els mitjans?

Josep Miquel Arenas Beltran era fins fa just una dècada un jove mallorquí (havia viscut a Sa Pobla, a Artà, i a Sineu), que havia estudiat per ser informàtic, que com tots els joves ‘normals’ sortia de bars, que feia feina a Agromart, i que era artista raper (es pot dir que, arrel del seu cas, en el Pla de Mallorca el rap es va conèixer més). Sent realistes i clars, no era massa fi en el to emprat en les seves cançons, ni tampoc en evitar-se alguns problemes. Però així n’hi ha molts, i no s’han hagut d’exiliar com va haver de fer ell per evitar presó. I és que a Valtònyc tant li era maldir contra la monarquia, com contra en Jorge Campos, del Circulo Balear (el «circo» balear, com li deia ell).

Va ser precisament aquest darrer, ara portaveu de VOX al parlament balears, que el va denunciar per les lletres de les seves cançons. El 23 d’agost del 2012 Valtònyc va ser detingut i, uns anys després, el 22 de febrer del 2017 l’Audiència Nacional el va condemnar a tres anys i mig de presó. Va recórrer, la seva al·legació no va prosperar, i fou enviat a presó. El 23 de maig del 2018, un dia abans d’acabar-se el termini per entrar a presó, Valtònyc –que aleshores tenia 24 anys– va despistar tots els controls de la Guàrdia Civil i va fugir cap a Bèlgica, on es va exiliar sota l’empara del president legítim català Carles Puigdemont i els seus advocats. Òbviament Espanya va demanar tot d’una la seva extradició. A partir del 2019 començaren els judicis de Valtònyc a Bèlgica, que des del primer moment es negaren a tornar Valtònyc a l’Estat Espanyol. El març de 2020, el tribunal d’apel·lació de Gant va sol·licitar una resolució preliminar al Tribunal de Justícia Europeu (TSJE) sobre el seu cas. El setembre del 2020 el tribunal de Gant torna ajornar la decisió, per consultar el Tribunal Constitucional belga. L’octubre de 2021 el Tribunal Constitucional belga tombà l’article 1 de la llei del 6 d’abril de 1847 sobre la repressió dels delictes contra el rei, ja que violava l’article 19 de la constitució belga que garanteix el dret a manifestar la pròpia opinió sobre tots els assumptes. El desembre següent, el Tribunal d’Apel·lació de Gant rebutjà la petició d’euroordre del Tribunal Suprem espanyol, i, per tant, es decideix de nou no extradir-lo a Espanya.

Avui, 17 de maig de 2022, el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha decidit no extradir a Espanya el raper, i la Fiscalia belga ha dit que ja no presentaria cap més recurs. Una victòria en tota regla de Valtònyc, com ha dit el seu advocat Gonzalo Boyé.

Valtònyc ha assegurat en diverses ocasions que ara té la seva vida establerta allà, on treballa i estudia, i que no es planteja fer cap moviment. Els seus familiars de Sineu el visiten sovint a Bèlgica.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: