Any Pons Frau (IV). Feim una fumada?

Una fumada és una estona de descans d’un treball, durant la qual solen fumar un cigar o fer una pipada.

Les campanyes antitabac dels darrers anys han fet minvar dràsticament el consum del tabac però, fins no fa massa anys, era un hàbit social molt estès. Era molt comú que, en les messes de certs treballs agrícoles, el cap del tall de treballadors els oferís fumar en arribar a un punt determinat per tal d’esperonejar-los; d’aquí la locució abans esmentada. Josep Pons Frau retratà la quotidianitat dels fumadors en algunes de les seves instantànies:

Jaume Salvà i Ferriol Foradí (Sineu, 1873-1954) fent una fumada davant la caseta als establits de Son Rossinyol
Miquel Niell i Frau Geperut (Sineu, 1911-2001) amb la pipa a la boca.

Aquestes imatges etnogràfiques seran font d’inspiració per a il·lustracions i per llenços. En són un exemple les il·lustracions que Pons Frau realitzà el 1931 Pons Frau per a la publicació El arte de fumar en pipa de Joaquim Verdaguer i Travessí (Palma, 1895-1966). El text, amb pròleg de Llorenç Villalonga i Pons (Palma, 1897-1980) signat sota el pseudònim Dhey, és una apologia del tabaquisme en clau humorística, on l’autor parla de diferents tipus de pipes i on fins i tot justifica els efectes nocius del tabac. S’estructura en capítols breus i cada un d’ells es tanca amb un petit dibuix de l’autor sineuer.

Il·lustracions d’El arte de fumar en pipa.

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: