Has vist els capítols que tracten de Sineu en la sèrie de fantasmes i llegendes d’IB3, ‘Imaginari’?

Era dia 15 d’agost i s’emetia el segon capítol d’Imaginari, una sèrie que ara emet IB3 Televisió i que ja s’ha posat al nivell de Memòria Negre, molt seguida pel públic i amb una audiència notable. Els sineuers no en feren molt de cas, immersos en les festes d’agost. Idò justament, el dia de la Mare de Déu, dia 15, mentre el poble es preparava per a la revetla, IB3 emetia “Sor Isabel Sabater”, el segon capítol de la sèrie.

Imaginari ja ha enganxat el públic, en els quatre capítols que du emesos. La música, l’escenografia molt cuidada de la part ‘cinematogràfica’ del documental, l’story telling  ben treballat, veritablement et fan estar atent i amb un cert neguit que provoca una tensió a l’estomac. Produida per Offline Producciones, s’emet cada dilluns a les 22h, i és un recorregut per algunes de les històries més contades de les nostres Illes, normalment de bruixes i fantasmes. Es va estrenar el 8 d’agost amb “Maria Enganxa”.

El segon capítol tracta íntegrament d’una història de Sineu. Hi intervenen, entre altres entrevistats, el nostre company a DíNGOLA, Joan Vanrell, i també Esteve Riutord, fundador del Teleclub. El cas de sor Isabel Sabater, monja concepcionista que va viure a Sineu entre els anys 1724 i 1790, és un perfecte exemple de la gran presència del dimoni en l’imaginari popular de les Illes Balears. De caràcter reservat i introvertit, sor Isabel Sabater tenia un do, el de l’endevinació. Diverses de les seves profecies quedarien documentades en diversos textos que de la seva figura s’han escrit al llarg dels anys. Però la figura de sor Isabel Sabater quedaria emmarcada dins dels personatges llegendaris per les seves trobades amb el dimoni, que la perseguiria durant tota la seva vida. Unes trobades en els quals la monja, fins i tot, sofriria brutals agressions. Per donar fe d’aquests fets, queden els testimonis de religioses que van presenciar alguns dels episodis i una petjada en el sòl de la capella del convent de la Immaculada Concepció de Sineu, feta, segons la tradició, pel mateix diable.

Sineu també té una presència destacable en el tercer capítol, emès el 22 d’agost. Se’n parla bastant, de Sineu. En aquest capítol, “El fantasma de la corba”, es tracta l’aparició d’una jove en els voltants de la carretera vella entre Sineu i Palma, devers Puntiró,  aparició que han recollit desenes de testimonis de persones que asseguren haver-la vist. L’aparició té lloc de nit, i l’imaginari popular ho associa a nits d’hivern, amb boira o pluja, que fan mal de veure la carretera. És un jove guapa, però que presenta un cert aspecte fantasmal, perquè va desorientada i perquè és allà tota sola. No es pot definir si és una persona humana o un fantasma. Sembla que quan algú que passa per allà en cotxe la recull, per auxiliar-la, rep un missatge de la jove: «alerta que, en aquesta corba jo m’hi vaig matar».

De fet, DíNGOLA té constància de gent de Sineu que diu haver-la vist.

Si no vàreu veure algun dels capítols, podeu veure’ls aquí (fes clic).

GALERIA FOTOGRÀFICA

Joan Vanrell
Esteve Riutord
Recreació fictícia de Sor Isabel orant.
Recreació fictícia d’una monja que ha sentit renous.
Imatges del 2n capítol de la sèrie.
Imatges del 2n capítol de la sèrie.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: