Una rajola hidràulica amb una inscripció llatina

Avui se celebra la festivitat de Sant Josep i mostram un element de la devoció josefina conservat a l’església parroquial.

El 1886 es va beneir una nova capella de Sant Josep, emplaçada a l’absidiola de la part de l’Epístola que s’havia construït durant l’ampliació del temple parroquial (1879-1882).[01]  La nova advocació respon a l’auge devocional a aquest sant durant el segle XIX i, especialment, a la seva declaració com a patró de l’Església Universal per part del papa Pius IX (1870).

Fragment del croquis, aixecat pel militar i arqueòleg Rafel Isasi Ransome (Londres, 1853-Palma, 1948) el 28 de maig de 1924, amb la localització del mobiliari retaulístic (Iglesia, conventos, etc. 1924, a Museu de Mallorca (MM. NIG 27.642, f. 30)).

Va patrocinar la capella Josepa Descatlar i Gual (Palma, 1848-1891), esposa del tercer comte d’Espanya; el nou retaule contenia la imatge del sant i dues pintures: una de sant Guillem, duc i l’altra de sant Ferran, rei. Dues pintures de gran format penjaven de la capella, el Patrocini de sant Josep i la Mort de sant Josep.

La fàbrica de Ca n’Ordines estava emplaçada a  l’actual Avinguda des Torrent de Manacor.

El 1933 es va pavimentar la capella amb un mosaic hidràulic, un paviment format per rajoles de ciment premsat i acolorit, que es varen adquirir a la Fábrica de mosaicos Sebastián Ordinas de Manacor.[02] Del conjunt, en destacava una rajola pel seu simbolisme, el disseny d’aquesta, al centre, contenia el monograma de Josep i, al voltant, la inscripció Ite omnes ad Joseph («Anau tots a trobar Josep»).

Aquesta cita la trobam a les Escriptures, quan la fam es va estendre per tot el país d’Egipte, el poble reclamà aliments al faraó. Aquest va respondre a tota la gent del país que anassin a trobar Josep i fessin tot el que ell els digués (Gn 41,55). Una exhortació als creients d’acudir amb confiança a sant Josep en les seves contingències i en el seu anhel de seguiment de Jesús.

El 2002, després de la rehabilitació integral de l’església, es va desmantellar la capella. L’imatge del sant, obra de Lluís Font i Martorell (Palma, 1839-1904), es va recol·locar en una altra capella, el retaule es va moure del seu emplaçament i actualment conté una imatge del copatró sant Sebastià, i els dos quadres es varen emmagatzemar als porxos de la rectoria. El paviment es va retirar íntegrament i només se’n conserva la rajola amb la inscripció, actualment instal·lada a l’entrada de la rectoria.

[text de Joan Vanrell]

[01] ROTGER NIELL, Joan (1944) L’església de Sineu. Palma: Impremta de Mossèn Alcover, pàg. 234-235.

[02] APS. Factures soltes.

Agraïments: A Jordi Llabrés i Sans, i a Miquel Àngel Cabrer i Sureda, pels seus comentaris i aportacions.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: