Arriba el canvi d’hora d’estiu, i aquesta propera matinada hem d’avançar els rellotges una hora

La matinada d’aquest diumenge (la nit entre el dissabte 25 i el diumenge 26, per ser precisos) es canvia l’hora.

Com és habitual el darrer diumenge de març s’avancen una hora els rellotges: quan les busques marquin les dues de la matinada seran les tres. Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. Com més al nord es viu, més s’estalvia amb el canvi d’hora. L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) assegura que el canvi horari fa possible un 5% d’estalvi energètic durant l’estiu.

L’horari que regeix a l’Estat Espanyol va ser implantat per Francisco Franco el 1940, que va voler ajustar-se al fus horari amb Berlín –on governava Adolf Hitler– en el que avui es coneix com a CET («Central European Time»), fet que va originar que Espanya sortís de la zona horària que li correspondria per la seva situació geogràfica i que hauria de ser igual a la que té Portugal, el Regne Unit i les Illes Canàries.

Fa anys que hi ha un debat per no tocar l’horari. El comitè d’experts que va nomenar la Comissió Europea per a aquesta tasca preveia arribar a un acord el 2021, però la pandèmia i la falta de consens van retardar la decisió.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: