El penoner de sant Marc

Sortida de la processó del Centenari de l’església parroquial (1945), plafó de rajoles de Josep Pons Frau (fotografia de Jaume Gual)

Melcion Rotger i Mestre Querol (Sineu, 1907-Muro, 1987), nebot de Joan Rotger que va promoure la celebració del tercer centenari de l’elecció de sant Marc per patró de Sineu, el 1945 va donar a la parròquia el Penó de sant Marc (Rotger, 1946: 9). Aquesta insígnia està formada per una tela rectangular bossellada de domàs vermell (2,5×2,9m) penjada d’una asta de 5,10m amb un floró de 0,45m, amb un cordó i dues borles.

En Melcion va encarregar a l’artista Josep Pons Frau (Sineu, 1883-Palma, 1952) un plafó de rajoles ceràmiques que representa la sortida de la processó del Centenari de l’església parroquial. Aquest plafó, de 105x75cm i format per trenta-cinc peces de 15x15cm, es conserva a una de les parets de l’entrada de can Querol (carrer del Degà Joan Rotger, núm. 3). En una posició central hi trobam el penoner, l’encarregat de portar el penó.

D’ençà de la recuperació de la processó de la Relíquia de sant Marc, el 2016, n’és el penoner Tomeu Ramis i Capellà Xibino (Sineu, 1964), encapçalant el seguici on la Bandera del Centenari i el Tabernacle amb la relíquia «ex-ossibus» del sant són també portats per conradors sineuers.

BIBLIOGRAFIA

ROTGER NIELL, J. (1946) El León de Sineu. Conferencia leída en el «Teatro Gacías» el día 29 de Abril de 1946. Palma: Imprenta Mossén Alcover.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: