Guia per a assistir a la manifestació del 29S

Aquest diumenge 29 els carrers de Palma viuran la que serà probablement la manifestació més massiva de la història de Balears. Si bé tot va començar com una protesta del sector dels docents contra el decret del TIL (que obligava als centres a impartir certes assignatures en anglès, tot i l’absència de professors preparats i a costa del català), aquestes darreres setmanes les Balears han viscut una veritable primavera mallorquina, amb múltiples protestes socials que s’han estès cap a la defensa de la llengua, la qualitat de l’educació i la lluita contra les formes dictatorials de govern.

Ningú no dubta que la de diumenge serà, amb tota seguretat, la major manifestació mai viscuda a les Balears. El precedent més similar, el de manifestació per la llengua del 25 de març de l’any passat, organitzada per l’OCB, va aplegar més de 50.000 persones.

Anem a respondre algunes preguntes que heu anat fent a Díngola aquestes darreres setmanes.

trajecte

 

Quin és el recorregut de la manifestació?

La manifestació parteix de Plaça d’Espanya cap a les avingudes,  i va fent Passeig Mallorca, Jaume III, Plaça de ses Tortugues (Joan Carles I), Es Born, per acabar a Plaça de la Reina. El recorregut té uns 2’8 km.

 

A quina hora comença i a quina hora acaba?

A les 18:00h. Es preveu que els primers manifestants arribaran a Plaça de la Reina devers les 19:30h. Serà quan es llegirà el manifest. En la manifestació del 25M, encara arribaven manifestants dues hores després dels primers.

 

561408_622774721078501_1286301095_n

Quanta gent hi haurà?

Hi haurà més de 50.000 persones. Com ho sabem?. El darrer precedent el de manifestació per la llengua del 25 de març de l’any passat, organitzada per l’OCB, va aplegar més de 50.000 persones. Aquesta serà una manifestació més ample, amb més sectors, que clama no només per la llengua, sinó també per altres reivindicacions. Com a mostres de la multitud de suports que ha aplegat la protesta, dir que a la part forana ja no hi ha autocars disponibles per desplaçar-se a Palma (en dos dies se’n llogaren més de 100) i que s’han venut ja dotzenes de milers de camisetes verdes de la Plataforma Crida. Els mitjans de comunicació fa dues setmanes que quasi no parlen de res més.

 

Quin temps farà?

Es preveuen temperatures de entre 17 (mínima durant la nit) i 27 ºC (màxima durant el dia) i cel parcialment ennuvolat. La sensació tèrmica serà de temps d’estiu.

 

images

Com puc desplaçar-me a la manifestació?

A part del cotxe particular, pots emprar un dels autocars que posa a la vostra disposició l’organització per 5 € (venda anticipada de tiquets al telèfon 665111063 o demanant-les al correu amiparodamilans@gmail.com).

Els autocars a Sineu partiran de l’estació de tren a les 16:30h i arribaran a Palma (a meitat del carrer Eusebi Estadi) a les 17:30h.

També teniu més info sobre les possibles alternatives de transport aquí:

 • Metro línia M1 (horaris: fes clic aquí). No disponible.
 • Metro línia M2 (horaris: fes clic aquí). No disponible.
 • Tren línia Sa Pobla – Palma (horaris: fes clic aquí). No aconsellable.
 • Tren línia Manacor – Palma (horaris: fes clic aquí). No aconsellable.
 • Tren de Sóller (horaris: fes clic aquí).

 

 

382905_508526409170000_1495989131_nConsells per evitar problemes:

 • No confieu en el transport ferroviari. No hi haurà vagons suficients per la gentada que s’espera. Millor consulteu les AMIPA o la delegació de l’OCB del vostre municipi per si han organitzat transport amb autocars (com és el cas de Sineu).
 • Si aneu a Palma en cotxe particular (perquè voleu aprofitar el dia i voleu dinar o sopar per allà), no espereu arribar i aparcar fàcilment al centre de la capital. Aconsellem aparcar el cotxe en les barriades (Es Fortí, Carrer de Manacor, General Riera, Jacint Verdaguer,…) i anar a peu cap al centre (10 minuts caminant). No confiar en el metro per desplaçar-se a Plaça d’Espanya.
 • Possiblement us trobareu grupuscles d’extrema dreta que segurament convocaran contramanifestacions, sempre ho fan. No us preocupeu, en la manifestació per la llengua només eren 25. No us poseu a la seva mateixa altura i no entreu en discussions: passeu d’ells!. Respecteu qualsevol altra ideologia, si és democràtica, i no faceu cas si us increpa ningú pel carrer (sempre ocor).
 • Es valorarà molt que dugueu pancartes, porteu posada la samarreta verda, porteu senyeres, i qualsevol cosa que respecti la finalitat de la manifestació.
 • Si duis infants, penseu en les seves necessitats (cotxet d’infant,…) i que el trajecte serà llarg (més de dos quilòmetres i mig). Tan si duis infants com si no, calceu espardenyes còmodes o calçat esportiu.
 • No satureu la xarxa mòbil. Quan es concentren tants milers de persones en un mateix lloc la xarxa telefònica sol quedar saturada. Envieu només els sms o whatsapps necessaris. Tot i que som conscients que fa il·lusió penjar immediatament fotos al Facebook o enviar piulades per Twitter, espereu a que hagi acabat la manifestació.
 • Respecteu els mitjans de comunicació. Han aixecat una certa polèmica les agressions a periodistes d’IB3 que cobrien els actes d’aquests dies passats. No oblideu que la majoria d’aquests periodistes són tan sospitosos de connivència amb el règim com vosaltres mateixos (com va denunciar el sindicat de periodistes SPIB): aquests mateixos periodistes fan la seva feina (la que els manden) i després tenen una vida com la vostra, que pot incloure per exemple fer feina per la llengua o protestar pel TIL.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

34 comments

 1. Margalida

  Les senyeres no fan falta, que no ens acusin de catalanistes. Per favor, no les porteu, pel bé de la manifestació. Si en duis, ho empraran en contra de nosaltres. Gràcies.

  • Rosa79

   Quin ridícul!!!!! Jo ho som CATALANISTA. I què? Ja es ben hora vos lleveu es paparró de damunt.

  • Coloma

   Estic totalment d.acord. Millor sense senyeres ni estelades. Ho feim per a l.educació no per la política

   • Penatxo

    Aquest és el problema, que som tan curts que tenguent un problema polític ( perquè és el govern qui està fent la llei ) no volem fer política per resoldrer-ho. I com pensau fer-ho llumbreres si no és amb política? La lluita per una educació pública de qualitat, ÉS POLÍTICA!!!!! Amem si vos enterau! i la senyera quadribarrada és un símbol cultural, de la nostra cultura, que és atacada pel TIL. Deixau que cadascú dugui el símbol que vulgui, i tots plegats lluitem contra el TIL.

 2. José Luis

  Està molt bé i no vull ser “tiquis-miquis” però seria millor parlar de primavera balear. Hi ha manifestació a les tres illes grans i a Eivissa i Formentera la mobilització i la vaga inclús ha estat superior a Mallorca.

 3. Bauzá kaka

  Això serà massa. Jo no som mestre, però aniré a Palma per la llengua i pel meu país. I jo duré s’estelada! Que no ens embullin els que no saben cap on anar! Visca la terra ||*||

 4. Joan

  mes valdria que portessis la bandera de la teva terra, és a dir la de Mallorca o balears.
  que no una estelada, o també et posaràs a fer un castell en lloc de ballar boleros

 5. Giussep

  Francament, la darrera recomanació em sembla ben poc afortunada. A totes les persones, siguin periodistes o no, el respecte sels hi deu i punt, no per si a la seva vida privada fan bonda i a la professional fan els que sels hi ” manda”

 6. Manel (Felanitx)

  Força mestres. Educació de qualitat per un país lliure. Independència! (Per cert, jo si trob que s’han de respectar els periodistes, i més si són des nostros).

 7. Llibertat i democràcia

  Esta manifestación reivindicará muchos aspectos que la sociedad defiende i no tan sols la nostra llengua. Sobre tot per a mí, será una expressió de no conformitat amb les maneres de gobernar dels nostres polítics. He viscut la dictadura de infant, la transició española i la democracia. No quiero que mis hijos y futuros nietos vuelvan a pasar lo que yo. (Maldito corrector)¡¡¡¡

 8. Maria

  No dugueu senyeres que tal com han dit abans no ens han d’acusar de catalanistes, que realment no és la finalitat de la manifestació…Lluitam per una educació pública i de qualitat…NO per la independència de res.

 9. Pep

  “No dugueu senyeres…” Diuen alguns carregats d’autoodi i síndrome de l’esclau. QUI SOM? No desembarcà el rei en Jaume amb les quatre barres? I nosaltres ens hem d’autoaplicar la llei de símbols de Bauzá? Pareix mentida. No feia comptes du res i ara duré l’estelada clar que sí. Mai tendrem una educació de qualitat, ben dotada i amb la nostra llengua fora perill fins que no assolim la llibertat

 10. Rosa79

  NOSALTRES PORTAREM TOTS ESTELADES. MOLT D’ACORD AMB LO QUE DIEU DE L’AUTOODI. ENS QUEDEN ANYS LLUM PER ARRIBAR A SER COM ELS CATALANS, AMB AQUESTA POR A TOT. POR DE QUE?. PER CERT NO ES VERITAT QUE LA MANI JA NOMÉS SIGUI PER LA QUALITAT DE L’EDUCACIÓ, ARA JA ÉS QUASI UNA REVOLUCIÓ SOCIAL. AH, I TENC ENTÈS QUE L’OCB ÉS UN DELS ORGANITZADORS DE LA MANI, I NO HI HA D’HAVER BANDERES DIEU? HAHAHAHAHAHA……

 11. Mercedes López Arroyo

  Varen dir que res de banderes. Som docent i mestre de tres fills i no estic d’acord en que es polititzi aquesta manifestació. La manifestació és per una escola pública de qualitat i punt, per aquest motiu molts de mestres s’han quedat sense sou i no per defensar cap nacionalisme. Jo estic dubtant si anar a la manifestació per aquest motiu així que esper que només hi hagi verd.

  • Coloma

   Lo de les senyeres me tira enrere a anar-hi. Som molts els qui no hi esteim d.acord. Repetesc q lluitam per l.educació

   • Francesc Jaume Pol

    Coloma, si és així t’aconsell no venguis. La qualitat de l’educació, la llengua, etc. van junts en el mateix paquet. Ja basta de fer de “pagafantas”. Demà reivindicarem el que trobem que hem de reivindicar, a banda de cridar contra el TIL. Respecte a tothom o no hi venguis (és un consell perquè no t’alteris els nervis si veus alguna bandera). Bon dia.

 12. ginjol

  ara resulta que el debat serà estelades si, estelades no…quin doi, i com deia algú, quin complex d´autoodi, encara farem riure amb aquestes pardalades. L´estelada és un simbol de resistència, igual que les camisetes verdes i tots dos simbols reben els atacs des de la mateixa banda.

 13. Laurets

  Tothom sap que hi haurà estelades i senyeres… La vaga és educativa, i també x la llengua i x moltes altres coses. Si només hi van els mestres i alguns pares no aclariríem res: hi anirà tothom, de tots els sectors. No faceu demagògia: hi haurà símbols perquè es normal que hi siguin! Gràcies.

 14. Rafa

  Los pancatalanistas ignorantes como Rosa79, Pep y ginjol deslegitiman vuestra huelga

 15. Rafel

  Aquesta vaga, va de retalades a l’educació, va de TIL, va de llei de simbols, va de directors expedientats… i tots ens ajuntam baix un mateix color verd, però crec que en cap cas es contradictori a més del color verd dur altres simbols com pugui ser una senyera, que a més de se nostre representa molt bé diversos punts d’aquesta vaga.

 16. lluc86

  sembla mentida que sempre hi hagi la mateixa discussió…. demà la manifestació té una finalitat clara, mostrar el desacord de la població a com estan tractant el nostre sistema educatiu. Tenc ben clar que la meva llengua és el català i no vaig a la deriva, però demà no és espai per a altres reivindicacions. Si ho voleu dir, convocau la vostra pròpia i així us assegurau que la gent que vingui sigui per això. Tenim un moment històric davant nosaltres, on es mesclaran colors i idees polítiques diferents per reclamar a una mateixa veu que ja n’hi ha prou… no la cagueu, no tots volem que hi hagi símbols d’aquets ni volem caure en mans de demagogs que ho empraran per etiquetar. PEr respecte, només un color, el verd.

 17. Francesc Jaume Pol

  Llegeixo estupefacte alguns comentaris contraris a la presencia de símbols. I dic estupefacte perquè molts d’ells venen de catalanoparlants. És ridícul pensar que no hi haurà banderes nostres si fins i tot en una manifestació per l’ecologisme o per les retallades n’hi ha. Demà veurem tot tipus de símbols perquè són nostres, d’aquest país, i no ens avergonyim de mostrar-los. A qui no agradin, que no vengui. La manifestació serà un èxit igualment si hi ha vint persones que no hi volen venir per por d’una senyera.

  • Polita

   molt d acord amb en francesc dmà veurem tot tipus de símbols d’aquest país i no passa res. no ens avergonyim de mostrar-los. també som de s’opinió q a qui no agradin, que no vengui. la maniserà un èxit tan si venen cent persones mes com si no venen. esteim cansats els catalanoparlants D’HAVER DE DMANAR PERMÍS O SENTIRNOS CULPABLES X DUR UNA BANDERA NOSTRA O XERRAR SA NOSTRA LLENGUA. ja basta. jo duré una bona senyera i els meus fills també.

 18. wenry

  Puedo llevar la bandera de nuestro pais, aún España y discrepar de parte del TIL ? o me vais a masacrar ?

 19. kan

  S’ha demanat que no hi hagi banderes de cap tipus, així que per favor, respectau als organitzadors. Si voleu defensar la república o la independència de Catalunya, demà no és el moment. Així de clar.

 20. Tià

  Entenc que serà una manifestació ampla, no excloent, amb gent de molt diversa ideologia que està farta d’en Bauzà i de sa seva camarilla. Per això crec està bé que hi haja varietat de símbols, mentre siguin democràtics han de ser respectats.

 21. Giussep

  A mi, en aquest cas, m’agradaria que l’únic simbol fos el verd. No tenc res en contra de les estelades, de la bandera republicana, de la de l’orgull gay, del Barça, de les feministes, de Mallorca, de Balears. de Catalunya o de la vermella amb la falç i el martell, de l’anarquista, de la de Pollença o de la del Atl Balears però ara mateix es tracta que deixem tots la nostra bandera per un front comú. Tan mal d’entendre és ? No ho deim per tocar els nassos, ho deim convençuts que tendrem més força d’aquesta manera. Veig que hi ha gent que no ho enten, sempre passa, i a més et diuen que limites la llibertat, que hi farem

 22. Txema266

  A veure, perqué no sumem i mos deixam de dois? si hi ha gent que troba que ha de dur l´estelada, la senyera, la bandera de mallorca, verda o lo que li vengui en gana que sigui cohererent amb la TRANVERSALITAT d´aquest sentiment? idó que ho dugui!!! la questió es que tot aquell que està en contra del TIL, sigui perqué ataca al català, per usar l´anglès sense preparació de ningú, pels retalls, per l´autoritarisme del PP o per tot plegat, vagi a sa mani! no passeu pena, se mos dirà de tot: radicals, incoherents, rojos pancatalanistes, venuts, irresponsables, catalibans, etc…peró la questió es omplir Palma de gent, si es verd millor, PERÓ GENT en pau protestant de forma cívica i festiva en contra d´aquest abús anomenat TIL; Jo no tenc estelada i si en tingués la duria, peró duré una bandera de Mallorca i no per aixó estaré en conflicte amb senyeres, estelades, etc…demà TOT, TOT suma, TOTS som necessaris i TOTS som importants, no els hi donem als PPeros l´oportunitat de veure com mos barallam per un castell o un estel a una bandera

 23. Ramis Gelabert, Macià

  Dues coses:
  A) Estic amb en Tià i amb en Txema: és TRANSVERSAL i hem de SUMAR. Ara bé, la llengua és important.
  B) L’OCB tenc entès q ha fet una feinada i ha posat l’experiència logística.
  C) Jo no som mestre i he donat 100€ a la caixa. Don tot el suport per a la millora de la societat. A banda, estic a favor de la completa normalització de la llengua i de la promoció de la identitat i per tant duré una SENYERA.
  D) aquests que xerren aquí, abans, saben que hi haurà senyeres: que fareu? Expulsareu a la gent MALLORQUINA que en du? Si no esteu d’acord, no vengueu a la mani.
  E) s’ha acabat sa pardaleria: BASTA DE CALLAR; jo no tenc gens de POR i som tan important a la mani com na Coloma o na Mercedes o en Lluc. Tot i això respect totes les idees si son respectuoses. Però que no moguin trui si algú (que seran moltíssims) vol dur senyeres o estelades. Estaríem ben arreglats!

 24. Miquel

  Es castellet que decora sa bandera de les Balears li varen afegir als anys 70. Sa nostra bandera original és sa senyera. Que hi hagi qui plantegi que no s’ha de dur només indica de quines dimensions és sa curtor de qui mos governa. Clar que sí que s’han de poder dur senyeres i estelades, són símbols des nostro poble que hem de recuperar. Les hem de poder fer servir amb normalitat. Perquè de mentides, d’acusacions de politització, de manipulació d’infants, etc. en sentirem tant si en duim com si no…O ara perquè es peperos no els agrada no hem de dur nins a sa manifestació?

 25. Penatxo

  Per tots els que diuen que els organitzadors han dit tal o qual, que treguin el comunicat on l’assemblea de docents demani no dur altre símbol que el verd, i que m’expliquin que hi fa un llaç quadribarrat al cartell si no volen que hi hagi senyeres.

 26. Xisca

  Amb el tema del catalanisme son bastant neutre, jo soc més “baleàrica” que catalanista, però bé, no entenc perquè els que sí es consideren completament catalanistes, han de dur l’estelada per tot arreu. Cada dos per tres vaig a manifestacions en contra de les corregudes de bous (braus pels catalanistes) i sempre hi ha estelades; aquesta vegada lluitem per l’educació i també hi ha d’haver estelades. Cada cosa al seu moment, no trobeu? El nacionalisme és una cosa, l’educació és una altra, els drets dels animals una altra… No facem mescla allà on no importa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: