L’OCB Sineu convida l’expresident del govern Cristòfol Soler aquest 1 de maig

Cartell de l'acte de l'OCB d'aquest proper 1 de maig.

Cartell de l’acte de l’OCB d’aquest proper 1 de maig.

L’OCB Sineu i la Biblioteca de Sineu varen organitzar fa un mes i mig (fes clic aquí) la conferència “En el Tricentenari de la Guerra de la Successió i les seves conseqüències: els Decrets de Nova Planta”, impartida per Bartomeu Mestre Balutxo. Ho feren en el marc dels actes que s’estan organitzant arreu de Mallorca per commemorar el Tricentenari. Enguany fa tres segles que Mallorca va perdre les seves llibertats, després del final de la Guerra de Successió.

Tanmateix, possiblement l’acte referent al Tricentenari que més èxit té arreu de l’illa és la projecció del documental “La Resistència”. El documental, produït per Pere Sánchez, mostra la complicitat dels mallorquins amb el setge de Barcelona de 1714, el posterior any de resistència fins que va caure l’illa el 1715 i les conseqüències de la derrota al llarg d’aquests 300 anys. El treball, produït per Alvent Produccions, ha estat possible gràcies a l’aportació de la Fundació Josep Irla, el Grup Blanquerna i d’altres col·laboradors anònims, i hi participen coneguts escriptors i historiadors com Pere Morey, el mateix Balutxo, Guillem Morro i, en el seu vessant acadèmic, Oriol Junqueras. Entre tots ells, expliquen quins motius culturals, comercials i estratègics dugueren a illencs, valencians i principatins a defensar junts, tant Barcelona com Mallorca, a la Guerra de Successió.

L’OCB i Díngola han preparat per el proper 1 de maig una projecció d’aquest documental i una xerrada posterior.

 

Cristòfol Soler

Tòfol Soler, expresident del govern, ha estat convidat per Díngola.

Tòfol Soler, expresident del govern, ha estat convidat per Díngola.

No és cada dia que el ponent d’un acte organitzat a Sineu és un expresident del govern. Cristòfol Soler, president del govern entre el juliol del 1995 i el maig de 1996 sota les sigles del Partit Popular, impartirà la xerrada posterior al documental, dia 1 de maig. Soler va ser obligat a dimitir pel seu propi grup parlamentari, que llavors decidí nomenar Jaume Matas com a nou president. Poc a poc va anar caient en desgràcia en el PP, fins que l’1 de setembre de 2014 es donà de baixa del partit. Dissabte passat, 18 d’abril de 2015, va ser nomenat president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM).

 

Notícia relacionada: Com vàrem perdre la llibertat, els mallorquins? Demà ‘Balutxo’ us ho explica

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

2 comments

  1. Gabriel Alomar

    Ja es sap el lloc i l’hora?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: