‘Balutxo’ s’enfada per les crítiques a la seva conferència

Bartomeu Mestre Balutxo ens ha fet arribar aquesta carta, en saber que en el darrer ple municipal (fes clic aquí) es va criticar la seva conferència en motiu del Tricentenari.

A LA REGIDORA DE CULTURA:

He llegit a Díngola que a un plenari municipal vàreu “carregar durament contra la conferència” que vaig fer per explicar la participació dels mallorquins a la Guerra de Successió. No s’aclareix si algú va replicar el vostre atac. Era fàcil fer-ho amb dues preguntes: Com així no vàreu dir pruna en el ric col·loqui posterior a la conferència? Com així ho vàreu dur a un espai on jo no hi era i, per tant, no podia rebatre les desqualificacions?

La vostra conducta exhibeix dos valors impropis de la gent condreta. El primer, la covardia d’atacar per l’esquena. El segon, el vici hispànic de “matar al mensajero” per no saber ni poder rebatre els fets. Allò que es desqualifica automàticament són aquests comportaments, però són tot un honor! Que trist seria provocar la indiferència de la gent botiflera en comptes de la indignació! Com la madastra de n’Estel d’Or, n’hi ha que no accepten la imatge del mirall. Per sort, són moltíssimes més (i de més qualitat humana) les persones que, arreu dels llocs on vaig (a Sineu mateix), agraeixen que els hi facin veure con ens han manipulat la història per sembrar-nos de sal la memòria. L’estultícia no té remei, però la ignorància es bona de corregir per qui està disposat a escoltar i aprendre. D’altra banda, no hem de demanar perdó de la ignorància, sinó reclamar responsabilitats a qui la genera i la protegeix per ficar-nos al cap el discurs dominant. La veritat és senzilla: des de 1715 patim ocupació militar, espoliació econòmica, lingüicidi, destrucció dels símbols, etnocidi cultural, anorreament dels drets civils, usurpació de la memòria i oprobi colonial en tots els ordres. Aquesta creu es compensa amb la cara que, malgrat la gent botiflera que nega la realitat i es vincla servil als peus dels opressors, el nostre poble és viu i ben viu, perquè ha sabut, sense desmai, respondre aquests 300 anys d’ocupació amb tres segles de resistència.

Per no deixar les coses a l’aire i per estar en igualtat de condicions, vull desafiar-vos a un debat públic amb les mateixes tres armes de la gent democràtica: documents, arguments històrics i paraules. Posau hora i lloc. Així la gent podrà escoltar les raons de la vostra “dura càrrega” i jo les podré rebatre amb proves del rigor de totes i cada una de les meves afirmacions. De no acceptar l’envit, als vicis assenyalats afegireu que sou tan poc de fiar com una casa que s’esbuca. Em trobareu (d’assegut) a disposició.

Bartomeu Mestre i Sureda

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: