De moment, l’aigua del poble no és apta per a consum

Hidrobal, l’empresa que gestiona l’aigua potable que rep el poble, està enviant aquests dies una carta als domicilis, juntament amb la factura periòdica, informant que ha detectat de manera puntual un augment en el nivell de nitrats, per la qual cosa no es pot utilitzar per beure ni per cuinar. Sí que se’n pot fer ús per la dutxa, rentar la roba i escurar.

 

Els nitrats de l'aigua provenen de filtracions de les explotacions agrícoles (pels fems, abonos, etc.).

Els nitrats de l’aigua provenen de filtracions de les explotacions agrícoles (pels fems, abonos, etc.).

Què són els nitrats?

El nivell de nitrats en l’aigua superficial i en la subterrània sol ser baixa, entre 5 i 10 mg/l segons els experts en biologia, geologia i hidrologia, tot i que algunes vegades assoleix puntualment nivells més elevats a causa, per exemple, de la contaminació provocada per explotacions agrícoles o d’aigües residuals ramaderes.

La legislació estableix un valor màxim orientatiu de 50 mg/l de nitrats en l’aigua de l’aixeta. En quantitats més elevades, ingerides repetidament, els nitrats poden provocar alteracions de la capacitat de transport d’oxigen a la sang (metahemoglobinèmia) i poden afectar especialment els nadons lactants i les dones embarassades.

 

Els domicilis sineuers estan rebent una carta de l'empresa de distribució d'aigua potable informant que aquesta no és apte per a consum.

Els domicilis sineuers estan rebent una carta de l’empresa de distribució d’aigua potable informant que aquesta no és apte per a consum.

Què ha creat preocupació i què podem fer-hi nosaltres?

El que ha creat cert malestar és que la carta està datada del 20 d’octubre i és fins ara que no s’ha rebut en els domicilis.

El debat està servit. La gent es demana perquè hem de pagar una aigua a preu de potable quan no ho és. Però en aquest sentit cal tenir en compte que la qualitat actual de l’aigua de la xarxa ve determinada, sobretot, per l’acció humana sobre el medi ambient i els recursos naturals. De fet, activitats tan innòcues aparentment com la utilització de productes químics,  tirar l’aigua de rentar o fregar al clavegueram, o netejar el cotxe en la via pública, aporten substàncies no naturals a l’aqüífer des d’on s’abasteix d’aigua el nostre municipi i altres.

De fet, a nivell mundial, si la contaminació i l’excés de consum en algunes regions segueix el ritme actual, l’aigua arribarà a ser un bé molt preuat.

 

Notícia relacionada:

L’aigua de Sineu és bona, però dijous no en tendrem

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: