Darrer dia al celler can Castanyer

2015-11-27-QUEQUI_clausura can castanyer_2Ahir dilluns, 30 de novembre, el parroquians del mític celler can Castanyer, amb tristesa, feren un darrer berenar abans del tancament. Aquest local on s’elaborava, guardava i es venia vi ha estat el darrer del nostre poble que ha mantengut aquest caràcter genuí: la gent anava a comprar amb el barralet o la botella, o hi anava amb el seu berenar i comprava un tassó de vi. El llorità Biel Jordà, parroquià del local d’ençà que tenia sis anys, a través d’aquesta glosa ens fa testimoni del que per a ells significa el celler:

Noltros som un estol,
que berenam cada dia,
Veníem a Can Castanyer
perquè hi trobàvem alegria.

Cati Llabrés, l’encarregada del local, esmenta que el principal motiu del tancament és la falta de rendibilitat, molts dels parroquians s’han mort i no hi ha hagut un relleu generacional. De fet, ella és ben coneixedora de la situació, va començar a treballar-hi quan l’actual llogater, la vinya taujana des Pinar, va arrendar el local després de la mort del propietari,Tomeu Frau Castanyer, el 2004 i ha vist com la venda de vi a granel ha minvat moltíssim.
Durant el berenar, on no varen faltar els tassons de vi, dels vint-i-tres assistents -picapedrers, pagesos, ferrers, fusters i jubilats- sortiren infinitud d’anècdotes. Rafel Tugores Floquet, el més major, diu que tota la vida ha estat parroquià i en Francesc Niell Xesc-Niell ironitzava dient que quan va començar a anar-hi encara no s’havien construït les cases veïnades.

Amb aquest tancament, perdem part del patrimoni històric del nostre poble. Per ventura ens equivocam atorgant un alt grau de protecció en el Catàleg Municipal de Patrimoni al propi edifici i, en canvi, no ens preocupam de mantenir o facilitar el sosteniment d’un negoci -amb segles de tradició- que dóna caràcter a Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: