Què votam diumenge? Ja saps que a les paperetes de Mallorca no surten ni en Rajoy ni en Rivera ni n’Iglesias ni en Sánchez?

Diumenge no hi ha eleccions a la Presidència del Govern Espanyol. «Ah! No? Idò…?» Molts de mallorquins, com tu mateix que ara ens llegeixes, segurament reaccionarien d’aquesta manera en sentir això; per això, és ben necessari que els mitjans de comunicació, per petits que siguin, complesquin un dels més fonamentals objectius que tenen -informar- en lloc de contribuir al gran embull que, tranquils, fora de la roqueta és de dimensions similars, si encara no ho és més.

Globalment, les eleccions que se celebren dia 20 de desembre es diuen «Eleccions Generals» o «Eleccions a Corts Generals» però, de fet, estam convocats a dues eleccions: eleccions al Congrés de Diputats i eleccions al Senat espanyol (hi ha dues paperetes diferents). En definitiva, es trien els diputats del Parlament espanyol i els senadors.

Qui tria el president del Govern espanyol?

El president serà triat, passades les eleccions, en haver-se constituït el nou Parlament (Congrés de Diputats de Madrid). Per tant, els grups de diputats que conformen el nou Parlament són els qui, finalment, votaran a favor o en contra de nomenar president un dels candidats. Pot ser candidat qualsevol diputat electe, però la realitat s’imposa sempre i els candidats solen ser els principals representants dels partits amb més diputats. Per tant, els partits amb pocs diputats i sense opcions a encapçalar el Govern (fins ara han estat tots els partits menys el PP o el PSOE) poden optar a fer costat amb el seu vot favorable als candidats a president, a votar-hi en contra o a abstenir-se.

Al Congrés, les Illes Balears elegeixen 8 diputats d’un total de 350.

Cada circumscripció, en el nostre cas les Illes Balears, tria els seus diputats. Per tant, la papereta corresponent al PP de Mallorca no està encapçalada per en Mariano Rajoy, a la del PSOE no hi veureu en Pedro Sánchez, ni tampoc trobareu Albert Rivera ni Pablo Iglesias. Habitualment, aquests «caps de cartell» estatals es presenten a la circumscripció de Madrid que tria trenta-sis diputats (fixau-vos, per exemple, que el barceloní Rivera serà diputat per Madrid, així com el compostel·là Rajoy, etc.). A les Illes Balears només n’hi corresponen vuit, de diputats. Les llistes de les Balears estan formades per candidats a diputat de les quatre illes. Per exemple, és ben conegut a Sineu, per la seva «cama sineuera» el cap de llista del Partit Popular, en Mateu Isern. Fins i tot, un sineuer, enguany s’estrena en els llocs «titulars» de la llista del PP, en Pedro Manuel Álvarez, que va de número 8.

El fet que les Illes Balears triïn els seus representants a Madrid que, recordem-ho, llavors hauran de triar el president espanyol i ser la veu de les quatre illes durant tota la legislatura, permet que els candidats a diputat siguin de qualsevol opció política, no només dels partits estatals, sinó també de partits insulars com MÉS o el PI, que també es presenten a les eleccions de diumenge. En definitiva, és esbiaixada la imatge que cada dia repeteixen els mitjans de comunicació, especialment els estatals, que se centren en els candidats amb més opcions a ser president. La majoria de ciutadans de l’estat triaran diumenge els seus representants «locals» al Congrés però no donaran el seu vot directament als futurs diputats amb opcions d’esdevenir president.

I el Senat què?

El Senat és la segona cambra de les Corts Generals, juntament amb el Parlament o Congrés de Diputats, que té funcions legislatives i de representació territorial (comunitats autònomes), tot i que actualment és bastant discutida la veritable funció i l’abast de la representativitat de les regions i nacionalidades de l’estat.

En aquest cas, cada illa tria els seus senadors per separat. A Mallorca n’hi corresponen tres i es trien per sistema de llistes obertes, és a dir, amb una papereta única amb tots els candidats en què l’elector ha de senyar amb una creueta només dos, sí 2, senadors que poden ser tots dos del mateix partit o un de cada. Els principals partits mallorquins i espanyols es presenten també al senat. El fet que hi hagi només tres llocs a «repartir» fa més difícil l’accés als candidats dels partits amb menys pes electoral.

Si no triam el presidente, quin sentit té anar a votar?

En votar diumenge hem de pensar que triam els nostres representants a les Corts de Madrid. Les decisions que es prenen a Madrid afecten el nostre dia a dia en gran mesura, des de les pensions o el jornal dels treballadors o les quotes que paguen els autònoms fins al preu de la benzina. Tot i les competències transferides que té el Govern de les Illes Balears en Sanitat, en Educació, etc., a Madrid s’hi decideix l’aportació econòmica que permetrà desenvolupar-les; s’hi decideix la inversió en grans infrastructures, els preus dels vols entre illes o cap a la península, les matèries que s’han d’impartir a les escoles de primària, als instituts, a la UIB… Són les conseqüències de disposar d’una autonomia retallada, el miratge d’un autogovern desproveït de les eines necessàries per a autogovernar-se.

En resum, que la imatge projectada per una campanya continua a favor dels interessos dels candidats mediàtics a president del govern, amb casta o sense, no faci perdre a ningú el vertader sentit d’aquesta nova convocatòria electoral. Els diputats mallorquins i els senadors ens convé que no perdin de vista els interessos dels seus electors en ser a Madrid. Dades objectives i reconegudes per tots els partits, com l’injust tracte fiscal de les Illes Balears o una gairebé nul·la compensació de la insularitat, ens indiquen que, fins ara, les coses no han estat així com convendria. Fins quan?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: