Innocentades o vandalisme?

Com cada any, Sineu s’ha despertat amb les típiques innocentades del 28 de desembre. És un clàssic que els quintos facin bulla i embrutin un poc el poble o facin bromes més o menys imaginatives. Enguany però s’ha passat una línia vermella. Molts particulars s’han vist afectats per destrosses de mobiliari (pintura en les taules dels bars, cadires espatllades…), per pintades a les façanes, o per danys a vehicles, mentre a nivell municipal també s’han fet algunes ‘gamberrades’.

La façana del Restaurant Sa Fàbrica ha aparegut amb pintades i insults (“Fill de puta”) i, avui matí devers les 12h,  encara es donava kartcher a la terrassa per eliminar les restes de brutor i pintura. El Vi-és ha aparegut amb pintades a taules i cadires, algunes espatllades, i amb l’entrada plena de merda. On hi havia merda és també a l’entrada de l’Autoescola Es Pla. Les cadires i taules de l’Écafè han aparegut dins l’abeurador, i també les d’altres bars de la zona del Fossar han aparegut desplaçades enmig del carrer. Una gelera del Bar Triquet ha aparegut enmig del carrer. Al poliesportiu de Son Magí han tirat almànguena (una mescla química que embruta molt) dins la piscina, el que obligarà a buidar-la tota. Avui matí hi havia alguns cotxes bruts de merda, i altres envoltats de cadenes. Un d’ells amb les rodes foradades. La porta de l’ajuntament ha aparegut tapiada amb una paret de blocs, en els que s’havia pintat una bandera espanyola (part de la pintura ha embrutat l’edifici, que és bé patrimonial de molt alt interès).

Les reaccions

Ha estat el tema de la xerrameca del poble durant tot el dia. El que es criticava eren els danys materials a cotxes, façanes, mobiliari urbà, terrasses de restaurants i bars, i embrutiment del patrimoni.

Un propietari d’un dels cotxes afectats, ha assegurat que la broma li costarà “uns centenars d’euros“. A Vi-és hauran de canviar part del mobiliari de la terrassa. I l’Ajuntament haurà de cercar una manera de llevar la pintura de les parets de l’edifici del Claustre de Sant Francesc (que recordem, és BIC).

Tot i això, un sector de la quintada encara es mostrava ‘valent’ i gallet davant les crítiques. Ha estat fins a mitjan horabaixa. Però poc a poc hi ha anat havent-hi ‘baixes’ i, fins i tot, algun membre ha anat pel propi peu i sense ser requerit a la Policia Local. Devers les set s’ha vist algun membre de la quintada anant a demanar disculpes a alguns negocis.

Segons fonts consistorials, es requeriran els pares dels membres de la quintada per aquest proper dimecres, per avaluar danys i per veure com s’encaren les despeses que suposarà el mal fet la nit passada.

 

–Preguntes i respostes–

NINGÚ DELS QUE CRITIQUEN LES ‘GAMBERRADES’ D’ANIT PASSADA HAN ESTAT QUINTOS?

Si, tots han estat (hem estat!) quintos. Els regidors de l’Ajuntament, els policies locals, els redactors de Díngola, els que es queixaven avui matí fent el cafè, les mares que feien coa dins la botiga… Ningú discuteix el dret a la bauxa i a passar-s’ho bé. Ara bé, no tot val: passar-s’ho bé no equival a espatllar el patrimoni ni el mobiliari públic ni privat. A més, hi va haver certa premeditació, en el sentit que es va “atacar” a certs locals.

ON HI HA EL LÍMIT ENTRE BROMA I FALTA DE CIVISME?

Hom ha de saber distingir el que és una innocentada, com la que hi ha hagut altres anys (tirar palla, pintar l’asfalt, i centenars més de coses que s’han fet), i el que és una gamberrada. No cal oblidar que moltes de les coses que s’han fet aquesta passada nit estan subjectes a doble càrrega punitiva: via penal (Codi Penal) i via administrativa (Llei de Seguretat Ciutadana). Cap persona ni entitat té cap motiu per veure’s perjudicat per una acció dels quintos. Faltaria més!

PER QUÈ ATACAREN ALGUNS LOCALS EN CONCRET?

L’Écafè, Vi-es i el Restaurant de ‘Sa Fàbrica’ varen patir les gamberrades perquè no se’ls havia deixat el local per fer-hi una festa. Aquí cal recordar dues coses.

Primera, que ningú (repetim: ningú!) està obligat a deixar cap local als quintos (punt, no caldria explicar res més).

Segon, Pere Joan Oliver (propietari de Vi-es i de l’Écafè), ha assegurat a Díngola que va donar totes les facilitats als quintos perquè fessin la festa en el seu local (en concret, els va proposar pagar l’assegurança de sis o set quintos –els que farien de cambrers– o, més fàcil encara, els va suggerir de contractar cambrers). Però el que no podia fer Oliver, òbviament, es deixar el local als quintos sense cap assegurança ni certificació legal. Cas de fer-ho, si hi hagués una inspecció de treball, podrien fiblar-lo a ell.

 

–Notícies d’anys anteriors–

Els quintos’93 demanen canviar cossiols per senyeres al batle

Els quintos sollen però no remuguen

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. Tomeu

    Han quedat retratats com a persones, no cal que demanin al poble que participi dels seus actes no es pot demanar i donar estopa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: